Atletičari i atletičarke s invaliditetom ponos su hrvatskog paraolimpizma

"Dobro sam se pripremao i marljivo trenirao. Na Europskom prvenstvu sam dao sve od sebe tako da mi je zlatna medalja zaslužena nagrada za uloženi trud“, rekao nam je Zoran Talić, zlatni u skoku u dalj

 

Hrvatski paraolimpijski odbor u Zračnoj je luci Zagreb, tijekom nedjeljnog popodneva, upriličio svečani doček atletičara i atletičarki s invaliditetom. Naši su predstavnici na Europskom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u velškom Swanseaju ostvarili su povijesni uspjeh: osvojili osam odličja, od toga dvije zlatne, jednu srebrnu i pet brončanih medalja.

Članica AKOSI Medulin, Mikela Ristoski osvojila je zlato u skoku u dalj, isto kao i član AKOSI Agram Zagreb, Zoran Talić u muškoj konkurenciji. Srebro je u bacanju kugle osvojio član AKOSI Agram Zagreb, Ivan Katanušić, koji je također osvojio i broncu u bacanju diska. Brončana odličja 'utržili' su još Josip Slivar iz AKOSI Bjelovar te Mladen Tomić iz AKOSI Agram - Zagreb u bacanju kugle, Marija Iveković Meštrović, članica AKOSI Agrama osvojila je broncu u kategoriji bacanja diska, te Marija Vidaček također članica AKOSI Agrama iz Zagreba, uzela je odličje u bacanju koplja. 

"Iskrene čestitke ne samo osvajačima medalja, nego i svim ostalim hrvatskim reprezentativcima koji su u konkurenciji 560 sportaša iz 49 zemalja dostojno prezentirali našu domovinu koja je po broju medalja osvojila 18. mjesto", rekao je na dočeku naših paraolimpijaca predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Prilikom obraćanja medijima, sportaši su se zahvalili na podršci u praćenju njihovih rezultata, a posebnu su zahvalu uputili svojim trenerima i članovima delegacije koji su im pomagali na Europskom prvenstvu.

"Hvala treneru za trud koji je uložio u rad sa mnom, uvjeren sam kako će naša suradnja donijeti još puno dobrih rezultata na budućim natjecanjima“, rekao je naš najuspješniji predstavnik po broju medalja, Ivan Katanušić.

Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, u izjavi za In-Portal nije krio oduševljenje nastupom naših atletičara na EP-u koji kao da su trenirali u uvjetima kakve sportašima mogu osigurati samo sportske velesile. "Fantastičan uspjeh naših sportaša na Europskom prvenstvu, osam odličja sjajno zvuči, a posebno sam zadovoljan sa Zoranom i Mikelom, koji su osvojili zlatne medalje, to su neopisivo veliki uspjesi. Svi oni koji su osvojili medalje daju nam veliku nadu da bi se mogli ponoviti njihovi vrlo dobri rezultati na budućim natjecanjima, naime na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Dohi i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine“, rekao je prvi čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Tomislav Krističević, izbornik hrvatske atletske reprezentacije osoba s invaliditetom, ovo je Europsko prvenstvo ocijenio i kao generalnu probu za Svjetsko prvenstvo na kojemu će se loviti norme za paraolimpijadu u Rio de Janeiru.

"U Swanseaju je nastupilo ukupno 560 atletičara, a mi smo osvojili osam medalja, uz to postavili i osam osobnih rekorda te postigli šest najboljih rezultata ove sezone, što samo pokazuje kvalitetan rad trenera i marljivih sportaša. Ne treba zaboraviti ni tri četvrta mjesta s osobnim rekordima. Bilo je prilika za još medalja, ali ne treba biti neskroman. Stvarno smo vrlo zadovoljni s postignutim rezultatima. Sljedeće Svjetsko prvenstvo biti će generalna proba za paraolimpijadu. Nama će sljedeća godina biti ogledalo što će nas čekati na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Norme za paraolimpijske igre će nam međunarodna olimpijska organizacija dati za godinu dana, tada ćemo imati jedan kvalifikacijski period koji će trajati nekih 13 mjeseci. Nakon toga, par mjeseci prije Paraolimpijskih igara, dobit ćemo kvotu koliko sportaša iz Hrvatske će nastupati na igrama, neovisno o tome koliko ih je ostvarilo normu“, tumači Tomislav Krističević.

Zoran Talić, zlatni u skoku u dalj, vjerovao je da će biti među prva tri natjecatelja koja će osvojiti medalje.

"Dobro sam se pripremao i marljivo trenirao. Na Europskom prvenstvu sam dao sve od sebe tako da mi je zlatna medalja zaslužena nagrada za uloženi trud“, kaže nam Zoran Talić. 

Mikela Ristoski, također zlatna u skoku u dalj, poznata je i po svojoj skromnosti i samozatajnosti, ali u izjavi za In-Portal ipak nije mogla sakriti da puca od ponosa.

"Mogu reći da sam zadovoljna svojim nastupom i rezultatom. Iskreno, i očekivala sam da ću se popeti na pobjedničko postolje“, veli Mikela.

Mariji Vidaček, brončanoj u bacanju koplja, ovo je bilo prvo veliko natjecanje i odmah se ovjenčala medaljom.

"Prvo je to odličje koje sam uopće osvojila na nekom natjecanju, presretna sam i još sam pod dojmom, ali i šokom. Jedva sam čekala da se vratim doma, bilo nam je super na Europskom prvenstvu, ali dosta je bilo deset dana“, kaže Marija.

Tek da rezimiramo, sljedeće veliko međunarodno natjecanje atletičara s invaliditetom bit će svjetsko prvenstvo u Dohi 2015. godine. Na tom natjecanju hrvatski će predstavnici imati prigodu osigurati nastup na Paraolimpijskim igrama koje se održavaju u Rio de Janeiru.

Tekst i snimke: Marko Damjanović


 

 

Povezane vijesti