U Splitu na gradskoj rivi završene su 18. Sportske igre mladih

Nastupilo je preko 100.000 učenika od 7 do 18 godina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te po prvi put iz Srbije. Igre su započele 2.4. u Umagu, a održavale su se u 40 hrvatskih, 20 bosansko-hercegovačkih i 10 srpskih gradova

Ceremoniji gašenja plamena i svečanog zatvaranja dodatnu je atraktivnost dao spektakularni vatromet i nastup grupe Magazin i The Frajle. Zatvaranju su nazočili ministar prosvjete i sporta Vedran Mornar, izaslanik predsjednika Republike Branko Tušek, te brojni gradonačelnici i drugi gosti. Najveće je to amatersko natjecanje u ovom dijelu Europe za mlade, sve je počelo 1996. godine na inicijativu organizatora Zdravka Marića. Od tada pa do danas, kroz Sportske igre mladih prodefiliralo je više od milijun sudionika. Tijekom svog obraćanja nazočnima, ministar Mornar se u svom govoru zahvalio organizatorima što su pokrenuli Sportske igre mladih, na kojima se djeca iz regije upoznaju i druže te tako odmiču od poroka kao što je droga. I ove godine su Sportske igre mladih održane pod sloganom „Sportom protiv droge“.

„Cilj Igara je potpuno besplatno omogućiti djeci da se kroz sportska natjecanja druže, ostvaruju prijateljstva i promoviraju toleranciju i zdrav život. Neka im Sportske igre mladih budu omiljena fotografija u sjećanjima“, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora i osnivač Sportskih igara mladih, Zdravko Marić.

Gost iz Srbije, predsjednik Saveza za školski sport Srbije, Željko Tanasković oduševljen je projektom Sportske igre mladih. Drago mu je bilo što su se i mladi iz Srbije uključili u igre, koje promiču moralne vrijednosti, toleranciju, razumijevanja i fer.play.

Nesporno je da će se ovaj kvalitetni program i u predstojećim godinama širiti, druženje i upoznavanje mladih kroz sport iz ovog dijela Europe, gradi mostove za budućnost i toleranciju između susjednih država. 

Marko Damjanović