Čudo od braće: Zlato za Martina i Valenta Sinkovića na SP-u u veslanju

Braća Sinković u finalu su, od početka utrke, nametnuli svoj jaki tempo konkurenciji te su se odmah izdvojili na čelu, a tako je ostalo do kraja utrke. Srebrni su bili Talijani, a bronca je pripala Australcima

 

Veliki uspjeh Hrvata na Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu: veslači Martin i Valent Sinković osvojili su u nedjelju zlatnu medalju u dvojcu na pariće. Nije im to bilo prvi put, naime već se mogu pohvaliti s 13 medalja za Hrvatsku sa svjetskih prvenstava (ovo im je četvrta zlatna medalja za Lijepu našu).
Braća Sinković u finalu su, od početka utrke, nametnuli svoj jaki tempo konkurenciji te su se odmah izdvojili na čelu, a tako je ostalo do kraja utrke. Srebrni su bili Talijani, a bronca je pripala Australcima.
Martin i Valent Sinković ponovno su potvrdili dodijeljenu im ulogu favorita u finalu. Već su u dva navrata pobijedili u regatama Svjetskog kupa, u Luzernu i Aiguebeletteu, a prije tri dana su u polufinalu postali prva posada koja je u toj disciplini prošla dva kilometra za manje od šest minuta, tako da su ostvarili najbolje svjetsko vrijeme. U nedjelju su bili nešto sporiji, ali ipak skoro četiri sekunde bolji od Talijana i Australaca.
Za Hrvatsku su braća Sinković osvojili već sedam medalja na velikim natjecanjima, pet u četvercu na pariće te jednu u dvojcu na pariće.
U Londonu 2012. godine na Olimpijskim igrama u četvercu na pariće bili su srebrni, na svjetskim prvenstvima bili su zlatni 2013. u korejskom Chungjuu i 2010. na Novom Zelandu, a brončani na Bledu 2011. godine, također imaju i srebro s Europskog prvenstvu u portugalskom Montemor-o-Velhu 2010. godine. Dvije godine kasnije bili su zlatni na Europskom prvenstvu u Vareseu, u dvojcu na pariće.

M. Damjanović

Foto: Igor Kralj/PIXSELL