Udruga Zamisli: Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom

Studente je najviše zanimalo pitanje stipendija, posebno njihovog odnosa s osobnom invalidninom. Obaviješteni su da se stipendija dobivena u kategoriji studenata s invaliditetom ne smatra prihodom pa stoga ne utječe na osobnu invalidninu

 

Kao dio podrške studentima s invaliditetom udruga Zamisli je treću godinu zaredom organizirala Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom.

U sklopu programa savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavila je rad ureda koji vodi Anka Slonjšak. Pojasnila je studentima u kojim se slučajevima mogu obratiti pravobraniteljici, navele primjere dosadašnjih obraćanja studenata s invaliditetom i govorila o nihovim pravima.

Svake godine raste broj brucoša s invaliditetom koji sudjeluju na Orijentacijskom tjednu . I dalje ih najviše upisuje društveno-humanističke studije.
Studente je najviše zanimalo pitanje stipendija, posebno njihovog odnosa s osobnom invalidninom. Obaviješteni su da se stipendija dobivena u kategoriji studenata s invaliditetom ne smatra prihodom pa stoga ne utječe na osobnu invalidninu. Informirani su i o izmjeni zakonodavstva koja je omogućila da se osnivanjem radnog odnosa ne gubi pravo na obiteljsku mirovinu.
Dogovoreno je da će se kroz mjesec dana ponovno organizirati radionica na kojoj će se studenti imati priliku konzultirati s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i podijeliti svoja iskustva studiranja na Sveučilištu u Zagrebu.

Izvor: posi