Stručnjaci: Prekomjerna konzumacija šećera postala je prvi uzročnik brojnih bolesti

Neki stručnjaci u Britaniji se zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim udjelom šećera te uvođenje poreza na šećer kako bi se ograničila njegova potrošnja


Unos šećera u organizam mora se još više smanjiti u odnosu na važeće preporuke, poručuju britanski zdravstveni stručnjaci koje prenosi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je predložila smanjenje preporučene količine šećera unesenog hranom i pićem i nova je preporuka da šećer bude izvor tek pet posto energije u odnosu na dosadašnjih deset posto. To odgovara količini od oko 25 grama šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce.

Prema britanskim znanstvenicima čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal cilj ne bi smio biti veći od tri posto.

Nakon što su proučili zdravstvene posljedice i financijske troškove propadanja zuba znanstvenici s University College London i London School of Hygiene and Tropical Medicine kažu kako je potrebno dodatno sniziti vrijednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera.

Šećeri su najvažniji faktor u razvoju zubnih bolesti i radi se o bolesti koja se uvelike može spriječiti, ističu stručnjaci.

Prema istraživanju opasnost od propadanja zubi kod djece udvostručuje se kad se prehrana gotovo bez šećera zamijeni onom u kojoj je pet posto energetskog unosa iz šećera.

U industrijskim zemljama troškovi liječenja problema zubi čine pet do deset posto ukupnih zdravstvenih troškova.

Neki stručnjaci u Britaniji se zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim udjelom šećera te uvođenje poreza na šećer kako bi se ograničila njegova potrošnja.

Hina

 

Povezane vijesti