Rijeka: Zahuktava se prvenstvo Hrvatske u boći za osobe s invaliditetom

Posljednje kolo prvenstva Hrvatske u boći za osobe s invaliditetom održava u Puli 26. listopada, a domaćin je Boćarski klub Istrijana

 

Športska dvorana Mladost u Rijeci bila je domaćin III. kola prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom kojem je pokrovitelj bila Grad Rijeka s njezinim gradonačelnikom, Vojkom Obersnelom.

Organizator prvenstva bio je boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac' u suradnji s Hrvatskim savezom boćanja osoba s invaliditetom i Sportskim savezom boćanja za osobe s invaliditetom Grada Rijeke.

Na natjecanje je došlo deset klubova iz države s ukupno 50 sportaša, a naš je novinar iskoristio prigodu za razgovor s Dušicom Kailer, tajnicom boćarskog kluba osoba s invaliditetom 'Pulac'.

"Cilj nam je bio da natjecanje prođe u fer i sportskoj atmosferi, ali i da se naši gosti osjećaju ugodno.

Za ostvarenje cilja posebna zahvala, osim pokrovitelju i donatorima, pripada i našim volonterima, divnim ljudima od kojih je najveći broj mladih. Volontirali su nam djelatnici policijske kuhinje, oni su kuhali ručak za sve sudionike bez naknade za svoj rad. Svakako treba spomenuti djelatnice Plodina u Ružićevoj, Jasminku Sušanj koja nam već drugu godinu izrađuje i poklanja tortu, pekarnice koje su donirale svoje proizvode, vozače koji dovozili natjecatelje i goste na natjecanje, članove Kluba koji se nisu natjecali ali su zato došli pomoći, mamama koje su svojim kulinarskim umijećima doprinijele bogatijem doručku i većem izboru kolača, osobnim asistentima, učenicima Srednje medicinske škole, učenicima Srednje talijanske škole, njihovim profesorima i voditeljima koji ih odgajaju u duhu humanizma.

Posebno nam je drago što u redovima naših volontera ima i mladih s invaliditetom“, rekla je Dušica Kailer.

Sljedeće natjecanje je u Poreču od 17. do 19. listopada, ali samo u konkurenciji rekreacije CP. Posljednje kolo prvenstva Hrvatske u boći za osobe s invaliditetom održava u Puli 26. listopada, a domaćin je Boćarski klub Istrijana.

U Hrvatskoj se s natjecanjima u boćanju za osobe s invaliditetom počelo 2004., a od te godine Hrvatski boćarski savez za osobe s invaliditetom (HSBI) redovito nastupa na međunarodnim turnirima, europskim i svjetskim prvenstvima na kojima je evidentan napredak iz godine u godinu. Krajnji cilj je sudjelovanje hrvatske reprezentacije na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Marko Damjanović