Tako to rade Bosanci: Škola nogometa za djecu s teškoćama u razvoju

"Sport mijenja percepciju društva prema osobama s invaliditetom, jer usmjerava pažnju na njihove potencijale, odnosno na ono što one mogu učiniti, a ne na ono što nisu u mogućnosti učiniti“, rekli su osnivači škole nogometa

 

U susjednoj Bosni i Hercegovini pokrenuta je prva škola nogometa u regiji za djecu s teškoćama u razvoju. Naziv joj je Škola Fudbala Respekt, a osmišljena je kao ustanova u kojoj će odzvanjati dječji smijeh.

'Dječji tjedan' tradicionalno se obilježava širom Bosne i Hercegovine s ciljem promocije prava djeteta na integraciju u društvenu zajednicu, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih institucija koja brinu o zaštiti djece, što su i osnovni ciljevi škole nogometa. Dokazano je već da sport snažno doprinosi socijalnoj inkluziji osoba s invaliditetom na dva načina.

S jedne strane mijenja stav i mišljenje društvene zajednice o osobama s invaliditetom, a s druge strane mijenja stav i mišljenje samih osoba s invaliditetom prema sebi.

"Sport mijenja percepciju društva prema osobama s invaliditetom, jer usmjerava pažnju na njihove potencijale, odnosno na ono što one mogu učiniti, a ne na ono što nisu u mogućnosti učiniti“, rekli su osnivači škole nogometa.

Svim su mladim sudionicima podijeljeni pokloni kao znak pažnje povodom 'Dječjeg tjedna', međunarodnog praznika promocije i zaštite dječjih prava.

Primjer susjedne nam države Bosne i Hercegovine bi i nama u Hrvatskoj mogao biti poticaj za pokretanjem slične škole, jasno ako bi za nju bilo interesa roditelja djece s teškoćama u razvoju i svih onih koji o njima brinu.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti