Predsjednik Josipović: Paraolimpijci su vrhunski ambasadori Hrvatske u svijetu i ono najbolje što sport generira

Svjetska prvakinja Sandra Paović, brončane Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić te ostali članovi HPO-a predvođeni predsjednikom Ratkom Kovačićem bili su gosti na Pantovčaku

 

Bio je to svečani dan za članove hrvatske stolnoteniske paraolimpijske reprezentacije predvođene svjetskom prvakinjom Sandrom Paović te Anđelom Mužinić i Helenom Dretar Karić, koje su na Svjetskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Pekingu osvojile brončano odličje. Bile su naime gošće predsjednika RH Ive Josipovića.
"Zadovoljstvo mi je što sam danas s vama i što vam mogu iskreno čestitati na izvrsnim rezultatima koje ste postigli na SP-u u Pekingu. Vaši izuzetni sportski rezultati na najbolji mogući način promoviraju Hrvatsku i sport osoba s invaliditetom. Vi ste kao sportski ambasadori iz Hrvatske promovirali prijateljstvo, povjerenje i razumijevanje kao nešto najbolje što sport generira.
Vjerujem da će vaši sportski rezultati i rad Hrvatskog paraolimpijskog odbora motivirati još veći broj osoba s invaliditetom da se uključe u sportske aktivnosti. Koristim priliku čestitati HPO-u veliki jubilej, 50. obljetnicu uspješnog rada i djelovanja koju ste nedavno obilježili u Rijeci", rekao je paraolimpijskim gostima predsjednik Josipović.
Sandra Paović je prije teške prometne nesreće u Francuskoj 2009. godine bila olimpijka, a nakon toga okrenula se paraolimpijskom sportu te je u rujnu 2013. godine u Italiji postala europska prvakinja, a na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojila svjetsko zlato i time na najbolji mogući način najavila nastup na paraolimpijskim igrama koje se održavaju u Rio de Janeiru 2016. godine.
Ona je članica STK URIHO iz Zagreba i najbolja hrvatska sportašica s invaliditetom u 2013., dok su 21-godišnja Anđela Mužinić i 35-godišnja Helena Dretar Karić, članice splitskog kluba Nec, na Europskom prvenstvu u Splitu 2011. bile treće, a prošle godine Lignanu osvojile su zlatno odličje.
Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić u svom je govoru istaknuo kako je u Pekingu ostvaren najveći uspjeh hrvatskog stolnog tenisa osoba s invaliditetom te uručio predsjedniku RH Ivi Josipoviću knjigu Jurice Gizdića i Denisa Lugarića 'Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma' i zahvalio predsjedniku na pokroviteljstvu nad proslavom 50. obljetnice rada HPO-a, koje se održalo u Rijeci početkom rujna.

Marko Damjanović

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

 

Povezane vijesti