Epilepsija: Nove metode liječenja opake bolesti

Nalazi provedenog istraživanja utvrdili su kako je prehrana s visokim udjelom masti bila povezana s najmanje 50 posto smanjenom učestalošću napadaja epilepsije kod ispitanika

 

Epilepsija je bolest kojoj je glavna karakteristika neurološki napadi. Postoje dva osnovna tipa napada. Prvi je osjetilni napad, a uvjetuju ga promjene u pozornosti ili gubitku jezgrovitosti odnosno konciznosti, dok konvulzivni napadi (konvulzije - trzaji) uključuju i poremećaj u kontrakciji i ponašanju mišića.
Epilepsija je bolest koja se javlja kod oba spola, no bitno je napomenuti da se javlja neovisno o dobi, odnosno da se može javiti u svim životnim razdobljima. Čimbenici koji doprinose pojavnosti samih napada su iscrpljenost, prekomjerno unošenje hrane, opijanje, emocionalni stresovi, vrućica ili povišena temperatura tijela, stresovi uvjetovani promjenom okoliša ili pak menstrualni ciklusi u žena.

Uglavnom se prepisuje terapija lijekovima, a prema najnovijim istraživanjima prehrana s velikim udjelom masti i malim udjelom ugljikohidrata može pomoći u kontroli epilepsije kod pacijenata kojima ne pomažu lijekovi. Iz tog su razloga znanstvenici napravili pet studijskih istraživanja u kojima je naglasak bio na namirnice s visokim udjelom masti. Prema pretpostavkama znanstvenika u 35 posto osoba koje boluju od epilepsije, propisana terapija lijekovima ne uspijeva zaustaviti epileptičke napade.
Nalazi provedenog istraživanja utvrdili su kako je prehrana s visokim udjelom masti bila povezana s najmanje 50 posto smanjenom učestalošću napadaja epilepsije kod ispitanika.
Između 5 do 9 posto ispitanika imalo je i 90 posto manje napadaja već u roku od nekoliko tjedana nakon usvajanja novog načina prehrane.
Zamijećeni učinci bi nestali kod ispitanika koji bi se prestali pridržavati povećanog unosa masti.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti