Otrovni aditiv: Bisfenol u hrani uzrokuje povišeni krvni tlak i dijabetes

Ova kemikalija povezuje se i s većim rizikom za kardiovaskularni sustav, pretilost, neke oblike raka te razvojne poteškoće kod djece

 

Konzumacija hrane i pića iz pakiranja koja sadrže bisfenol A (BPA) povezana je s povišenim krvnim tlakom, sugerira nova studija.

Korejski znanstvenici sa sveučilišta u Seulu navode kako je ova kemikalija već povezivana s većim rizikom za kardiovaskularni sustav, pretilost, dijabetes tipa 2, neke oblike raka te razvojne poteškoće kod djece.

BPA se često koristi u proizvodnji plastičnih boca i različitih pakiranja za hranu te se tako može naći u piću i hrani.

Obzirom da djeluje poput estrogena, BPA dovodi do povišenja krvnog tlaka zbog svoje interakcije sa stanicama srca i krvnih žila koje su osjetljive na djelovanje ovog hormona, pišu istraživači u stručnom časopisu Hypertension. Njihovi su nalazi prikupljeni od 60 ispitanika starijih od 60 godina.

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Normalna vrijednost krvnog tlaka koja omogućuje život, a ne oštećuje sustav krvnih žila, jest prosječno 120/80 milimetara stupca žive. Neke osobe imaju normalno nešto niže vrijednosti tlaka što je posljedica građe njihovog tijela. To je fiziološko stanje i samo po sebi ne znači bolest. S godinama zbog starenja vrijednosti krvnog tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 što se smatra gornjom vrijednosti normalnog krvnog tlaka.

Dijagnoza povišenog krvnog tlaka „hipertenzije“ ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Ukoliko se kod određene osobe izmjeri u više od tri puta tlak veći od 140/90, smatra se da ta osoba ima povišeni krvni tlak. Odraz je to pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Posljedica je stalnog opterećenja srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenja krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke.

Prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno - statističkog ljetopisa za 2011. godinu za utvrđene bolesti ili stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukupno je 877.723 osobe (u dobi od 20 do 65 godina i više) bolovalo od hipertenzivne bolesti.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti