Nova snaga paraolimpizma: Boćarski klub osoba s invaliditetom Pulac iz Rijeke

Za Pulce boćanje predstavlja nešto mnogo više od samog bavljenja sportom. Svakom pobjedom i porazom uče nešto o sebi i svojim granicama

 

Prije pet godina u Rijeci je osnovan Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac'. Klub trenutno broji 83 sportaša koji su podijeljeni u tri kategorije - sportsku, rekreacijsku i rehabilitacijsku. U svojoj kratkoj povijesti klub je postigao značajne rezultate, njihove vitrine krase medalje i pokali za prva, druga i treća mjesta na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Boćanje osoba s cerebralnom paralizom i drugim najtežim motoričkim oštećenjima postaje jedan od vodećih paraolimpijskih sportova. Ovaj sport posljednjih nekoliko godina osobito se razvija u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a potvrda tome je i klub 'Pulac' koji okuplja sve osobe s invaliditetom, bez obzira na dijagnozu.

Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac' djeluje na više lokacija, a programi boćanja prilagođeni su vrstama invaliditeta (motorička i intelektualna oštećenja te ostale specifičnosti). Ostvarili su niz suradnji s drugim udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom, centrima za rehabilitaciju, školama i boćarskim centrima. Klub, unatoč činjenici da djeluje u skromnim uvjetima, samo je u prošloj godini na nacionalnim natjecanjima osvojio ukupno 17 medalja.

Cilj 'Pulca' je promidžba, osobni razvoj i prezentacija mogućnosti osoba s invaliditetom kroz bavljenje ovim sportom, a u to spada i njihova rekreacija i rehabilitacija.

Za njih boćanje predstavlja nešto mnogo više od samog bavljenja sportom. Svakom pobjedom i porazom uče nešto o sebi i svojim granicama. Njihov moto je 'Mi hoćemo, mi možemo'.

"Mislim da naši rezultati sami govore da je to zaista tako. Boćanje nas obogaćuje, daje jedan poseban začin našim životima i upravo zbog zadovoljstva koje nam pruža, trudit ćemo se i dalje biti tako uspješni kao do sada“, rekla je Dušica Kailer, voditeljica Pulaca.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti