Kaštela: Otvorena atletska škola za djecu s teškoćama u razvoju

"Bio sam sportaš čija je karijera prekinuta u prometnoj nesreći. Jedno vrijeme nisam znao što bih sa sobom, no uključivanje u atletiku i ponovno bavljenje sportom vratili su mi vjeru u sebe", kaže atletičar Pero Sunara

 

Nakon Virovitice i Osijeka, treća atletska škola za djecu s teškoćama u razvoju, koja se provodi u sklopu projekta 'Treneri velikog srca' pod pokroviteljstvom Allianza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), započela je s radom i u Kaštelima.

U sklopu projekta u Hrvatskoj djeluje devet škola plivanja za djecu s posebnim potrebama, a odnedavno i škola atletike, čija je prezentacija održana ove srijede u novoj dvorani na Sokolani u Kaštel Sućurcu.

Allianz i HPO škole plivanja za mališane s invaliditetom pokrenuli su prije godinu i po dana u suradnji s poznatom paraolimpijkom Anom Sršen, a atletski program razvijaju  u suradnji s dr. sc. Tomislavom Krističevićem, izbornikom atletske reprezentacije osoba s invaliditetom, te Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Voditelj atletske sekcije u Kaštelima, u koju će se na početku uključiti dvadesetak djece i mladih do 17 godina, hrvatski je paraolimpijac, bacač kugle Pero Sunara.

"Iz osobnog iskustva znam koliko sport može značiti u životu osoba s invaliditetom. Bio sam sportaš čija je karijera prekinuta u prometnoj nesreći. Jedno vrijeme nisam znao što bih sa sobom, no uključivanje u atletiku i ponovno bavljenje sportom vratili su mi vjeru u sebe.  Važnost sporta kod djece s teškoćama u razvoju je velika, pomaže i psihičkom i tjelesnom razvoju, daje priliku za uključivanje u zajednicu i nova poznanstva, druženja, rad u grupi i sve ono što bez sporta možda ne bi imali“, rekao je Pero Sunara.

Predsjednik Sportskog saveza invalida grada Splita, Mijo Bakić, pohvalio je odaziv Kaštelana ovom projektu, jer, kako je kazao, u Kaštelima se na samom početku uključio veći broj djece nego u drugim gradovima. Bakić je pozvao sve roditelje djece s poteškoćama u razvoju da, unatoč drugim obvezama, odvoje dodatno vrijeme i uključe djecu u rad atletske škole, a posebno je zahvalio Gradu Kaštela na ustupanju dvorane u kojoj će nekoliko puta tjedno certificirani treneri, odnosno treneri velikog srca, raditi s djecom.

Gradu Kaštela, ali i roditeljima te svim drugim zajednicima s kojima do sada surađuju, zahvalio je i Dino Drača iz Allianza

"Zadovoljni smo i sretni što je projekt do sada obuhvatio više od stotinu djece koja se do sada nisu bavili sportom, pri čemu su nam pomogle brojne udruge, uprave sportskih klubova te lokalne vlasti. Želja nam je jednog dana omogućiti svakom djetetu u Hrvatskoj ravnopravnu mogućnost bavljenja sportom te time pridonijeti sretnijem odrastanju djece s teškoćama u razvoju i njihovoj lakšoj socijalizaciji“, kazao je Drača.

"Projekt u našem gradu, koji pomaže djeci s invaliditetom, izuzetno nas raduje. Grad je uvijek tu da pomogne, ne samo ovom projektu nego svim projektima koje provode kaštelanske udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama u razvoju, čime se može pomoći njihovom razvoju. U ime Grada zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom projektu i pomažu kaštelanskoj djeci u poboljšanju kvalitete njihovih života“, poručio je organizatorima dogradonačelnik Kaštela Mili Novak.

Podršku projektu pružila je i atletičarka Petra Jakeljić, višestruka prvakinja Hrvatske u bacanju kladiva, koja je s Perom Sunarom demonstrirala atletske vježbe.

Projekt 'Treneri velikog srca' lani je nagradila Hrvatska udruga poslodavaca za doprinos zajednici, a Društvo za marketing Slovenije dodijelilo je „Trenerima velikog srca“ regionalnu SPORTO nagradu za najbolju aktivaciju sportskog sponzorstva u Hrvatskoj, čime mu je osiguran neposredan ulazak u konkurenciju za nagradu 'Best of Europe Award' koja će se dodijeliti u Londonu.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti