Upala pluća za posljedicu može imati i moždani udar

Istraživači pojašnjavaju kako upala pluća potiče upalne procese u srcu i krvnim žilama te tako povećava rizik za srčani i moždani udar

 

Pneumonija ili upala pluća je akutno upalno stanje plućnog parenhima. Obično ju uzrokuje zaraza virusima ili bakterijama, a rjeđe drugi mikroorganizmi, određeni lijekovi i druga stanja kao što su autoimune bolesti. Tipični simptomi uključuju kašalj, bol u prsima, vrućicu i teškoće pri disanju. U slučaju teške pneumonije, oboljela se osoba obično hospitalizira i liječi antibioticima.

Osobe starije životne dobi koje su hospitalizirane zbog upale pluća imaju veći rizik za srčani i moždani udar te smrt od posljedica bolesti srca.

Američki znanstvenici s University of Pittsburgh izračunali su kako je ovaj rizik bio četverostruko povećan u prvih mjesec dana nakon obolijevanja od upale pluća.

Kako piše Journal of the American Medical Association, 1,5 puta veći rizik je bio prisutan i godinama nakon obolijevanja od upale pluća.

Procjenjuje se kako od upale pluća svake godine obolijeva 1,2 posto stanovnika sjeverne hemisfere.

Istraživači pojašnjavaju kako upala pluća potiče upalne procese u srcu i krvnim žilama te tako povećava rizik za srčani i moždani udar.

Novi su nalazi prikupljeni tijekom 10 godina od gotovo 6.000 ispitanika starijih od 65 godina te gotovo 16.000 ispitanika u dobi od 45 do 64 godine.

Prema službenim i još uvijek nepotpunim podacima u prosincu 2014. godine je prijavljeno 50 slučajeva atipične upale pluća, u istom razdoblju 2013. bolest je dijagnozirana kod 34 osobe. Broj upala pluća raste i u siječnju pa se očekuje i tu puno veća brojka od prošlogodišnjih. Rast broja oboljelih od upale pluća zabilježen je već u 2014. godini, kada je prijavljeno nešto manje od 13.000 slučajeva.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti