Intervju, Gordan Kožulj: Od studenata s invaliditetom očekujemo sjajne rezultate na Europskim sveučilišnim igrama

"Vjerujem da Mihovil Španja, Kristijan Vincetić i Nataša Sobočan mogu osvojiti jednu od paraolimpijskih medalja u Rio de Janeiru jer spadaju u sam svjetski vrh svoje kategorije paraolimpijskog plivanja", kaže u razgovoru za In Portal naš proslavljeni plivač

 

Prije nekoliko dana predstavljena je maskota Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci tijekom srpnja 2016. Tim povodom razgovarali smo s proslavljenim plivačem Gordanom Kožuljem, voditeljem projekta kandidature Igara.

Za godinu dana Zagreb i Rijeka bit će domaćini Europskih sveučilišnih igara, a prvi puta u povijesti Igara s dvije discipline zastupljeni su i studenti s invaliditetom. Kako je došlo do odluke da i studenti s invaliditetom sudjeluju na Igrama?
- Do sada Europske sveučilišne igre nisu uključivale studente sportaše s invaliditetom. Na naše inzistiranje, te uz podršku Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednika HPO-a Ratka Kovačića, koji je ujedno i dopredsjednik Europskog paraolimpijskog odbora, uspjeli smo izlobirati ulazak dva paraolimpijska sporta u Igre 2016.: plivanje će biti održano u Rijeci a stolni tenis u Zagrebu.

Zašto je bitno da na Europskim sveučilišnim igrama sudjeluju i studenti s invaliditetom?

- Uvođenjem natjecanja za studente s invaliditetom prvi puta na kontinentalnoj razini omogućujemo tom dijelu studentske populacije ravnopravan status u sveučilišnom sportu. Studenti s invaliditetom naši su partneri i prijatelji u fakultetskim dvoranama, pa zašto ne bi bili i na sportskim borilištima. Također, ideja uvođenja natjecanja za studente s invaliditetom u skladu je i sa strateškim smjernicama Europske unije u dokumentima EU Plan for Sport, Erasmus+Programme i mnogim drugima.

Koliko očekujete studenata na igrama u Zagrebu i Rijeci, a koliko natjecatelja s invaliditetom?
- Na igrama očekujemo 5.000 studenata sportaša koji će se natjecati u 23 sporta, od kojih će 150 biti studenti s invaliditetom.
U Hrvatskoj tek rijetki nisu upoznati s rezultatima koje ste ostvarili u plivanju i možemo reći da ste legenda hrvatskog sporta, ne samo plivanja. No, jeste li upoznati s uspjesima paraolimpijskih plivača?
- Donekle sam upoznat s uspjesima hrvatskih paraolimpijskih plivača. Ja sam generacija s Anom Sršen tako da sam se putem druženja s njom saznao više o paraolimpijskom sportu. Poznajem i druge plivače paraolimpijce, poput Mihovila Španje, Kristijana Vincetića, Matije Grebenića i Nataše Sobočan, ali sam manje upoznat s njihovim trenutnim rezultatima.
Imaju li paraolimpijski plivači i plivačice jednake uvjete za trening u Hrvatskoj, kakve imaju njihovi kolege bez invaliditeta?
- Vjerujem da imaju iste ili čak i bolje uvjete nego mnogi plivači bez invaliditeta. Naime, u nekim sredinama, odnosno bazenima, izborili su se za bolje uvjete te ih, na primjer, u plivačkoj pruzi često ima manje nego u kod kolega plivača bez invaliditeta.
U Hrvatskoj stasaju nove nade paraolimpijskog plivanja, poput već spomenutih Kristijana Vincetića, Matije Grebenića i Nataše Sobočan. Može li netko od navedenih do paraolimpijske medalje u Rio de Janeiru 2016. godine?
- Vjerujem da mogu. Mihovil je već prekaljeni olimpijac i osvajač medalja, a i Kristijan napreduje iz godine ugodinu i spada u sam svjetski vrh svoje kategorije paraolimpijskog plivanja. Nema razloga na ih ne smatramo ozbiljnim kandidatima za paraolimpijske medalje u Rio de Janeiru 2016. godine.

Razgovarao: Marko Damjanović

Foto: Davor Puklavec, Anto Magzan/PIXSELL

 

Povezane vijesti