Tokyo: Paraolimpijski će pokret 2020. u svoju obitelj primiti i taekwondo

Osim parabadmintona i parataekwondoa, još je devet sportova zatražilo procjenu IPC-a i konkuriralo za program Paraloimpijskih igara 2020.

 

Na sjednici Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) održanoj 31. siječnja u Abu Dabiu odlučeno je da će se na Paraolimpijskim igrama u Tokyu kao novi sport u programu biti zastupljen parataekwando, dok je odluka o parabadmintonu kao novom sportu na PI 2020 IPC donešena još u listopadu 2014. godine.

Na Paraolimpijskim igrama u Tokyu ovaj put neće biti jedrenja (na PI od 2000. Sydney, a pokazni sport bio je 1996. u Atlanti) i nogometa za osobe s CP (7 side football) koji je bio u programu na Paraolimpijskim igrama od Los Angelesa 1984. godine.

"Kako bi donio ovu odluku IPC je proveo dosad najvišu i najrigorozniju procjenu svih sportova, koja je počela u studenome 2013. Svi su odmjereni po istim kriterijima, s ciljem da se za Tokyo 2020 osigura svjež program s najboljim mogućim sportovima“, rekao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora, Sir Philip Craven.

Nakon predsjednika IPC-e Sir Cravena, okupljenima se obratio izvršni direktor Paraolimpijskih igara u Tokyu, Hidetoshi Fujisawa.

“Tokyo pozdravlja objavu Međunarodnog paraolimpijskog odbora o 22 sporta uključena u program Paraolimpijskih igara Tokyo 2020. Konačan popis sportova vodi nas korak bliže Paraolimpijskim igrama, a organizacijskom će odboru pomoći pri daljnjem uzimanju zamaha i gradnji uzbuđenja u Tokyu, Japanu i diljem svijeta", rekao je između ostalog Fijisawa.

Na Paraolimpijskim igrama u Tokyiu 2020 biti će ukupno 22 sporta: atletika, boćanje CP, parabadminton, parataekwondo, streljaštvo, biciklizam, dresurno jahanje, kajak/kanu, triatlon, goalball, judo, nogomet za slijepe, dizanje utega, veslanje, streljaštvo, sjedeća odbojka, plivanje, stolni tenis, košarka u kolicima, mačevanje u kolicima, ragbi u kolicima i tenis u kolicima.

Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru 2016 debitirat će kajak/kanu i triatlon.

Prema pravilima IPC da bi neki sport osoba s invaliditetom zatražio ulazak u program Paraolimpijsih igara potrebno prethodno ispuniti slijedeće kriterije: ekipni sport mora biti raširen i prakticiran u minimalno 24 zemlje na 3 kontinenta, a  pojedinačni sport minimanlo raširen i prakticiran u 32 zemlje na 3 kontinenta.

Osim parabadmintona i parataekwondoa, još je devet sportova zatražilo procjenu IPC-a i konkuriralo za program Paraloimpijskih igara Tokyju 2020.

Prve Paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., na kojima je nastupilo 400 sportaša u 8 sportova iz 23 zemlje, a posljednje 2012. u Londonu ugostile su 4237 sportaša iz 164 zemlje u 20 sportova.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti