Hrvatski paraolimpijski odbor: Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom u 2014.

Proglašeni su i najbolji mladi sportaši s invaliditetom, a priznanja su dobili boćar Marko Turković, član boćarskog kluba 'Marijan Dobrinčić' iz Velike Gorice i plivačica Paula Novina, članica plivačkog kluba 'Natator' iz Zagreba. Najuspješnija ekipa je hrvatska stolnoteniska reprezentacija u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, članice stolnoteniskog kluba NEC iz Splita

 

U četvrtak je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održano svečano proglašenje najboljih hrvatskih sportaša i sportašica s invaliditetom za 2014. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO). HPO Ženska stolnoteniska ekipa 2.JPG Ženska stolnoteniska ekipa (Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić).JPG Zoran Talić (Atletika).JPG Zajednička 2.JPG Zajednička 1.JPG Sandra Švaljek, Ratko Kovačić i Tomislav Paškvalin.JPG Ratko Kovačić (Predsjednik HPO).JPG Petra Deša 2.JPG Petra Deša (Kuglanje).JPG Petra Deša (Kuglanje) i Luka Baković (Taekwondo).JPG Mirela Šikoronja Ivančin.JPG Mirela Šikoronja Ivančin i Želimir Gulan.JPG Marko Turković 2.JPG Marko Turković (Boćanje) i Paula Novina (Plivanje).JPG Franjo Bićanić, Želimir Gulan i Zoran Stojanović.JPG

Najboljima su, što se i moglo očekivati, proglašeni svajačica zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu Sandra Paović, te 'zlatni' u skoku u dalj na Europskom atletskom prvenstvu Zoran Talić.

"HPO je u protekloj godini obilježio 50. obljetnicu organiziranog sporta osoba s invaliditetom. Prošle godine su sportaši s invaliditetom nastupili na 56 međunarodnih natjecanja osvojivši ukupno 159 medalja. Na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima osvojene su 43 medalje, pri čemu 18 zlatnih, sedam srebrnih i 18 brončanih. Prošlu godinu obilježile su i zimske paraolimpijske igre u Sočiju na kojima su nastupila dvojica hrvatskih skijaša, Dino Sokolović i Damir Mizdrak. Nažalost, bez medalje no i do toga će doći jer naš najbolji skijaš s invaliditetom Dino Sokolović bilježi sjajne rezultate u Svjetskom i Europskom kupu", rekao je na početku svečanosti, predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Najbolja hrvatska stolnotenisačica s invaliditetom, Sandra Paović, lani nije osvojila samo zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Pekingu, nego se popela na pobjedničko postolje i na Otvorenom prvenstvu Slovenije te Mađarske, dok je broncu osvojila na Otvorenom prvenstvu Španjolske i Italije. Sredinom siječnja proglašena je i najboljom stolnotenisačicom svijeta u izboru Svjetske stolnoteniske federacije. Sandra, koja je članica stolnoteniskog kluba za osobe s invaliditetom URIHO Zagreb, nije osobno primila nagradu zbog bolesti.

Zoran Talić, član atletskog kluba za osobe s invaliditetom 'Agram', ponio je titulu najboljeg sportaša s invaliditetom za 2014. godinu. Atletičar Talić osvojio je zlatnu medalju u skoku u dalj na IPC europskom prvenstvu u Swanseaju, te zlatnu medalju u skoku u vis i srebrnu medalju u skoku u dalj na INAS europskom prvenstvu u nizozemskom Bergen op Zoomu.

Proglašeni su i najbolji mladi sportaši s invaliditetom, a priznanja su dobili boćar Marko Turković, član boćarskog kluba 'Marijan Dobrinčić' iz Velike Gorice i plivačica Paula Novina, članica plivačkog kluba 'Natator' iz Zagreba. Najuspješnijom ekipom proglašena je i ove godine, kao prethodne, hrvatska stolnoteniska reprezentacija u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, članice stolnoteniskog kluba NEC iz Splita, koje su na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojile brončanu medalju.

Najuspješniji sportaš u neparaolimpijskim sportovima je taekwondoaš Luka Baković, član taekwondo kluba 'Galeb' iz Splita, a kod djevojka nagradu je dobila kuglačica Petra Deša, članica sportskog kluba slijepih 'Zagreb'. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika je glavna trenerica stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin, a priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su Franjo Bičanić, Želimir Gulan i Zoran Stojanović.

Priznanje za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom za 2014. dobio je riječki Novi list, dok su priznanje za suorganizaciju svečanosti obilježavanja 50 godina HPO-a dobili Grad Rijeka i Humane zvijezde.

Nakon službenog dijela, koji je izravno prenosila državna televizija, uzvanici su se nastavili družiti uz prigodni domjenak.

Piše: Marko Damjanović

Foto: Marko Damjanović, Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti