Košarka u kolicima: Paraolimpijci pokazali koje sve vještine iziskuje postizanje koša iz kolica

"Doista, čovjek se naježi, jer ovo što su dečki pokazali u kolicima protiv profesionalnih košarkaša i tako lagano davali koševe dokaz je da se sve može kad postoji želja i volja", komentirao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša

 

Hrvatski košarkaški savez i Hrvatski paraolimpijski odbor, u riječkoj sportskoj dvorani Zamet, organizirali su revijalnu utakmicu u košarci u kolicima između ekipa Sjevera (naši reprezentativci u kolicima) i Juga (naši reprezentativci u "regularnoj" košarci koji su se okušali u igri u invalidskim kolicima).

Za ekipu košarkaša u kolicima nastupili su Dora Magdić, Dino Kolega, Josip Maras, Albert Jurković i Matija Tenšić koji su zaista ostavili dubok dojam na košarkaše izbornika Jasmina Repeše. Nakon odigranog susreta, naime, na vlastitoj su koži osjetili koliko je zahtjevnije igrati paraolimpijsku košarku, a ujedno su se upoznali i s mogućnostima kolega u kolicima.

"Teško se bilo kretati u kolicima, za nas skoro nemoguće, pa nismo ni imali nekih šansi protiv naših paraolimpijaca. Pogoditi obruč iz kolica, tu smo se i mogli nekako snaći, ali bez kretanja to je doista bilo nemoguće. Ovo je hvale vrijedna promocija košarke u kolicima, u kojoj imamo selekciju koja se trudi i bori da naš sport zaživi u okviru njihovih mogućnosti“, rekao je reprezentativac Roko Leni Ukić.

Hrvatski izbornik i trener Cedevite Jasmin Repeša, u potpunosti daje podršku za ovakvu popularizaciju košarke u kolicima, jer je u inozemstvu ova vrsta predstavljanja sasvim uobičajena.

"Doista, čovjek se naježi, jer ovo što su dečki pokazali u kolicima protiv profesionalnih košarkaša i tako lagano davali koševe dokaz je da se sve može kad postoji želja i volja. Pokazali su što sve ljudi mogu i kad se nalaze u najtežim situacijama“, komentirao je Repeša.

"Bilo je veliko zadovoljstvo igrati protiv hrvatskih reprezentativaca. Iako su oni prvi put igrali u kolicima dobro su se snašli, pa su čak pogodili i jednu tricu. Ovo događanje u Rijeci zasigurno će promovirati našu košarku u kolicima i pozvati osobe s invaliditetom da se uključe u ovaj sport“, rekao je član Košarkaškog kluba invalida Zagreb Dino Kolega.

Košarkaš u kolicima iz Varaždina Albert Jurković zahvalio se organizatorima All Star susreta te upozorio kako košarka u kolicima, nažalost, nije prisutna u medijima koliko zaslužuje.

Košarka u kolicima, da podsjetimo, pokrenuta je prije dvadesetak godina u Centru za rehabilitaciju u Božidarevićevoj, a nešto kasnije osnovan je Hrvatski savez košarke u kolicima sa sedam klubova koji se natječu u hrvatskoj te u regionalnoj ligi sa Slovencima, Austrijancima, Talijanima i košarkašima iz Bosne i Hercegovine.

Marko Damjanović

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Povezane vijesti