Vražja kandža: Biljka koja je iz raja izašla

Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački liječnik Otto Heinrich Volk, koji se uvjerio u iznimnu ljekovitost vražje kandže dok je živio u Namibiji tijekom Drugog svjetskog rata. Promatrao je šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere vražju kandžu

Vražja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) dio je porodice sezama, a potječe iz Južne Afrike. Taj je naziv dobila zbog korijena koji podsjeća na kandžu. Upravo se taj dio osebujna izgleda primjenjuje u liječenju.
Afrička plemena već tisućama godina koriste vražju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za liječenje kožnih tegoba i kao pomoć kod poroda. Njome liječe i visoke temperature konzumirajući njen čaj ili prah.
Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački liječnik Otto Heinrich Volk, koji se uvjerio u iznimnu ljekovitost vražje kandže dok je živio u Namibiji tijekom Drugog svjetskog rata.
Promatrao je šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere vražju kandžu.
Otada se vražja kandža proširila u Europu i postala popularna za liječenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Primjena vražje kandže

Danas se od svih europskih zemalja vražja kandža najviše koristi upravo u Njemačkoj .Njemačka službeno je odobrila vražju kandžu za liječenje artritisa, bolova u križima, koljenu i kuku, te kao sastojak brojnih antireumatskih pripravaka. Vražja kandža koristi se kao lijek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka također snižava temperaturu i ima protuupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripe, prehlade i različitih infekcija. U nekim europskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamjena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tekućeg ekstrakta vražje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizira rad srca, razinu kolesterola u krvi i probavu. 

Postoji sve više dokaza da vražja kandža pomaže u brzom uklanjanju boli uzrokovanom upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po djelotvornosti vražja kandža jednaka ibuprofenu.
Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluznici želuca. Suprotno tome, vražja kandža blagotvorno djeluje na želudac. Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izliječilo osteoartritis, vražja je kandža zlatno pomagalo kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove, pomaže i u izgradnji hrskavice. Njeno je djelovanje pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin  sulfatom.

Ljekovita svojstva vražje kandže: smanjuje upale, otklanja bolove, snizuje temperaturu, ublažava alergije, umiruje središnji živčani sustav, poboljšava probavu, pomaže u izgradnji hrskavice.

Istraživanja vražje kandže

Jedna studija je pokazala da antiupalna tvar harpagozid koji sadrži vražja kandža, pokazuje istu učinkovitost kao i tvornički lijek Vioxx. (Ovaj je lijek bio iznimno popularan prije nego što je povučen s tržišta zbog mnogih smrtnih slučajeva.) U četverotjednoj studiji, jedna grupa je uzimala 480 mg vražje kandže dva puta dnevno, a druga grupa placebo. U prvoj skupini bolovi u križima i vratu te napetost u mišićima bili su značajno smanjeni.

U drugoj studiji jednakog trajanja 197 ljudi s jakom boli u donjem djelu leđa pilo je između 50 i 100 mg harpagozida dnevno, dok je druga grupa uzimala placebo. Osobe koje su uzimale harpagozid osjetile su znatno smanjenje bolova.

Izvor: alternativa-za-vas.com