Željko Klepač – Uriho: Najuspješniji boćarski klub osoba s invaliditetom slavi 10 godina postojanja

Boćarski klub Željko Klepač - Uriho osnovan je 12. listopada 2005. na inicijativu članova Društva distrofičara Zagreb. Pružio je mogućnost osobama s mišićnom distrofijom za aktivno bavljenje sportom i rekreacijom

 

U subotu 7. ožujka boćarski klub OSI DDZ Željko Klepač - Uriho organizira Memorijalni boćarski turnir u sportskoj dvorani ugostiteljsko-turističkog učilišta u zagrebačkim Utrinama. Povod je deseta obljetnica postojanja najuspješnijeg boćarskog kluba za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, ali i na spomen čovjeka koji je bio veliki humanist i po kojem klub nosi ime.

Željko Klepač bavio se glazbom, svirao je fagot i bio je predsjednik krovne organizacije Saveza društava distrofičara Hrvatske. Svojim radom i djelovanjem pokušavao je približiti život tih osoba široj društvenoj zajednici. Memorijal će pohoditi brojni uzvanici koji su vezani uz djelovanje kluba, a također su svoj dolazak najavili brojni boćarski klubovi iz Hrvatske te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Boćarski klub OSI DDZ Željko Klepač - Uriho osnovan je 12. listopada 2005. na inicijativu članova Društva distrofičara Zagreb. Pružio je mogućnost osobama s mišićnom distrofijom za aktivno bavljenje sportom i rekreacijom. Napomenimo da je boćanje uz šah jedini sport kojim se mogu baviti osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti. Boćanje usto pomaže i u poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja. S vremenom su se klubu priključili i sportaši s cerebralnom paralizom i ostalim degenerativnim bolestima.

Boćanje je paraolimpijski sport u kojemu se istovremeno natječu žene i muškarci. Kroz boćarski klub je u deset godina prošlo blizu 30 sportaša koji su svojim sportskim uspjesima na državnim, međunarodnim i ostalim natjecanjima utisnuli snažan pečat u povijest hrvatskog boćanja. Uostalom, tome u prilog najbolje svjedoči činjenica da su igrači boćarskog kluba OSI DDZ Željko Klepač - Uriho osvojili čak 65 medalja. Njihovi igraći bili su državni prvaci u svim kategorijama, , osvajači Kupa i pobjednici u konkurenciji parova.

Svi sportski uspjesi bili bi teško ostvarivi da im podršku u radu s logističkom i materijalnom pomoći nisu pružili ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – URIHO s njezinim ravnateljem Josipom Držaićem i ostalim djelatnicima. Ne treba zaboraviti ni Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te brojne volontere.

Službeni početak Memorijalnog boćarskog turnira 'Željko Klepač' predviđen je u 8:45 sati, zatim bi se od 9 do 16 sati odigravale boćarske partije nakon kojih će podijeliti medalje najuspješnijim sportašima. Po završetku natjecateljskog djela Memorijala, slijedi svečana večera uz zabavni program.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti