Intervju, Marko Kocijan: Što sve hokej na sanjkama nudi osobama s invaliditetom

Hrvatska zadnjih pet mjeseci ima još jedan sport za osobe s invaliditetom - hokeja u sanjkama na ledu. O prvom hrvatskom klubu koij okuplja osobe s invaliditetom i hokeju na sanjkama razgovarali smo s predsjednikom Kluba hokeja na sanjkama Mrga, profesorom kineziologije i trenerom Markom Kocijanom.

 

Recite nam kako se rodila ideja za pokretanje Kluba hokeja na sanjkama Mrga?

- Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) u svome programu ima namjeru razvijati i širiti nove paraolimpijske sportove. Tako je i na red došla Hrvatska, a sport hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom. Krajem ljeta 2013. godine Dado Katunar, inače član Hrvatskog paraolimpijskog odbora, predložio je meni kao dugogodišnjem hokejašu i profesoru kineziologije da pokrenem projekat razvoja hokeja na sanjkama. Nisam trebao dugo razmišljati i moj je odgovor bio potvrdan. Da bi dobili sanjke u sklopu donacije IPC-a i proizvođača istih firme Otto Bock morao sam osnovati klub hokeja na sanjkama. Ideja za ime je bilo raznih, od Ledolomci, Hrge da bi ipak na kraju poslušao prijedlog svoje supruge i klubu dao ime Mrga. Mrga je inače nešto pozitivno i označava jaku osobu, a takve i jesu osobe s invaliditetom.

Koga okupljate obzirom na dijagnoze, postoje li neke predizpozicije koje je potrebno zadovoljiti?

- Po pravilima Međunarodnog paraolimpijskog odbora to su sljedeće osobe: osobe sa skraćenom jednom nogom (minimalno 7 cm), osobe s amputiranom jednom nogom, osobe s amputirane obje noge, paraplegičari (oduzetost od struka na niže, bitna je pokretljivost trupa).

Gore navedene osobe mogu se ovim sportom baviti rekreativno a mogu se i natjecati, dok recimo članovi njihovih obitelji, prijatelji, zaljubljenici u sport i rekreativci a da nisu osobe s invaliditetom mogu se ovim sportom baviti isključivo rekreativno.

Hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom je novi sport u Hrvatskoj, koji su Vam planovi da ga popularizirate i privučete osobe s invaliditetom na aktivno sudjelovanje?

- Zahvaljujući vama i vašem portalu te drugim medijima koji su prepoznali ovaj projekat kao nešto novo i pozitivno uspjeli smo privući dosta novih korisnika. Naravno to nije dovoljno i ja sam obilazim razne udruge osoba s invaliditetom, škole i fakultete ne bi li uspio privući još prvenstveno mlađih osoba. Zašto mlađih? Pa, kao i u svakom drugom sportu bitno je mlade osobe naučiti da je bavljenje sportom nešto pozitivno i zdravo, a i imati u ekipi mlađe natjecatelje daje mi pravo nadati se boljim rezultatima.

Vjerujem da je ovo skup sport i kako se snalazite obzirom na troškove opreme, dvorane te koliko znači podrška Hrvatskog paraolimpijskog odbora?

- Bez potpore HPO-a, Zagrebačkog sportskog saveza osoba s invaliditetom, tvrtke Otto Bock Adria i ostalih sponzora pokretanje i razvoj ovoga sporta bio bi jako težak i gotovo nemoguć. Samo jedne sanjke, a govorimo o osnovnom modelu koštaju malo više od 7.500 kuna. Mi smo ih dobili dvanaest! Sada si to pomnožite sa onom cifrom od malo prije i dobiti će te iznos od jako puno Kuna. Tu su još i rukavice, kacige, palice i sva druga zaštitna oprema koja je poprilično skupa i da nema gore navedenih pokrovitelja i sponzora bavljenje ovim sportom bi bilo nemoguće. Isto tako zahvalio bi i Ustanovi za upravljanje sportskim objektima odnosno gradu Zagrebu što su nam omogućili korištenje leda u Domu sportova i unutar same dvorane dali prostoriju za čuvanje vrijedne opreme.

Koliko je ovo naporan sport i koje su razlike u hokeju na sanjkama i 'klasičnog' hokeja?

- Koliko je ovo naporan sport imali su prilike iskusiti i igrači Medveščaka koji su nas nedavno posjetili na našem treningu. Njihova iskustva možete vidjeti na linku: www.youtube.com/watch?v=nYnCb0Rxyo8

Inače, razlike u ova dva sporta nema osim u jednom malom detalju, a taj je trajanje igre.Hokej na ledu igra se 3x20min. a hokej na sanjkama 3x15min. Sve ostalo je isto, dinamično, brzo, atraktivno sa puno duela na ogradi klizališta. To je prema mnogima najatraktivniji i najgledaniji paraolimpijski sport. Za finala na nekoliko zadnjih Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava do karata je bilo jako teško doći.

Trenutno ste jedini klub u Hrvatskoj, no ima li interesa da se hokej u sanjkama za OSI pokrene još negdje osim u Zagrebu?

- Da, trenutno smo jedini klub u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj a zbog specifičnosti sporta (led, sanjke, oprema) mislim da ćemo i ostati. Grad Zagreb ima dva i pol klizališta. Dom sportova, Zagrebački velesajam i ono pola Šalata, ima pet klubova hokeja na ledu nekoliko klizačkih klubova plus termine za rekreativno klizanje. Znači do termina za bavljenje bilo kojim od ovih sportova je jako teško doći. Isto tako broj osoba s invaliditetom koje se već bave sportom je na sreću dosta velik. To sve govori u prilog tome da u gradu Zagrebu ne treba još jedan klub hokeja na sanjkama i to ne zato da se bojimo konkurencije nego isključivo zato jer za to nema ni potrebe ni mogućnosti. Naravno, ako se bilo gdje u Hrvatskoj pokaže potreba ili interes osoba s invaliditetom Mrge će svojim iskustvom pomoći u razvoju toga sporta.

Vidite li Mrge u budućnosti kao hrvatski klub na Paraolimpijskim igrama?

- Treniramo malo više od pet mjeseci i u tih pet mjeseci dečki su pokazali veliki napredak. Idemo korak po korak, učimo jedni od drugih i nadam se da ću dobiti još barem četiri do pet novih zaljubljenika i u pozitivnom smislu fanatika za hokej s kojima bi onda mogao formirati natjecateljsku ekipu. S tom ekipom u početku bi igrali prijateljske utakmice protiv ekipa iz Austrije, Italije, Slovačke a kada bi sakupili dovoljno iskustva krenuli bi i na svjetska prvenstva. Paraolimpijske igre? Zašto ne! Ali tamo bi nastupale Mrge u oklopu pod zastavom Hrvatske.

Ovim putem pozivam sve da nam se pridruže u ovom sportu i da mi se jave na telefon 091/1559860 ili putem e-pošte hokejnasanjkama@gmail.com.

Razgovarala: Božica Ravlić

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Povezane vijesti