Sunčana strana dlana: Predsjednica Grabar-Kitarović pružila bezuvjetnu potporu osobama s Down sindromom

U Hrvatskoj živi oko 1600 osoba sa sindromom Down, a Udruga za sindrom Down Zagreb okuplja njih 150 i uključeni su u različite terapeutske aktivnosti

 

Koncertom "Sunčana strana dlana" u nedjelju je na zagrebačkom Zrinjevcu označen početak cjelogodišnjih aktivnosti Udruge za sindrom Down Zagreb koja želi podići svijest o potrebama osoba sa sindromom Down te u Zagrebu osnovati Centar za sindrom Down, a potporu je iskazala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U Hrvatskoj živi oko 1600 osoba sa sindromom Down, a Udruga za sindrom Down Zagreb okuplja njih 150 i uključeni su u različite terapeutske aktivnosti.

Koncertu na Zrinjevcu su nazočili brojni Zagrepčani te osobe iz javnog, kulturnog, glazbenog i političkog života, a, iskazujući potporu Udruzi za sindrom Down, predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi novinarima izrazila je zadovoljstvo velikim zanimanjem građana, kazavši kako joj sudjelovanje u akciji puno znači.

"Iznimno mi je stalo da svako dijete ima pravo na svoje djetinjstvo, potpunu uključenost u društveni i sav život, da sve osobe s poteškoćama u razvoju ili s invaliditetom smatramo ravnima sebi i u potpunosti ih uključimo u svakodnevni život", rekla je predsjednica Republike.

Dopredsjednica Udruge za sindrom Down Zagreb Danijela Zuanović, kazala je kako je cilj akcije da građani prepoznaju udrugu i osobe sa sindromom Down.

"Želimo da građani cijene različitost naše djece i svih naših štićenika te da jednog dana dobijemo veliki centar u Zagrebu gdje bi sva ta djeca imala mogućnost napredovanja - logopedskog, psihološkog i defektološkog", izjavila je Zuanović Hini te izrazila zadovoljstvo velikim odazivom građana.

Voditelj današnjeg koncerta Mario Petreković pozvao je građane da pomognu Udruzi u osnivanju Centra pozivom na humanitarni broj 060 92 00 te također iskazao zadovoljstvo što je jedan od sudionika akcije.

Akcija je održana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, predsjednice Republike, Zagrebačke županije i Ministarstva socijalne politike i mladih, a sponzor je naftna kompanija Ina. Predsjednik Uprave Zoltan Aldott Hini je rekao kako ga veseli današnji koncert i "puno ljubavi" koja se osjetila među svima na zagrebačkom Zrinjevcu. Ina već četiri godine surađuje s Udrugom, kako sponzorstvom, tako i kroz rad svojih volontera.

Na koncertu su sudjelovali Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Mejaši, Učiteljice, Gazde, Pavel, Connect, Sandi Cenov, Petra Kovačević, Bojan Jambrošić, Saša Lozar, Kim Verson, Nered, Zaprešić boys i drugi uz plesnu i pjevačku pratnju djece sa sindromom Down.

Svjetski dan sindroma Down obilježava se na prvi dana proljeća, 21. ožujka, a označava simboliku jednog kromosoma više na 21. paru kromosoma, a sudionici koncerta kao i brojni nazočni došli su s obučenim različitima čarapama na nogama kako bi istaknuli da različitost obogaćuje društvo.

Hina
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

 

Povezane vijesti