Hrvatska reprezentacija: Program 'I Ti to možeš!' za inkluziju i afirmaciju mladih sportaša s invaliditetom

Udruga 'Hrvatska reprezentacija' na svom portalu www.hrvatskareprezentacija.hr od samog početka afirmira i sportske pothvate sportaša s invaliditetom te surađuje s Hrvatskim paraolimpijskim odborom

Program 'I Ti to možeš!' uz brojne poznate osobe podržala je i popularna Indira

Udruga za promicanje hrvatskog sporta 'Hrvatska reprezentacija' iz Rijeke pokrenula je program 'I Ti to možeš!' kojemu je, uz ostalo, cilj afirmacija mladih sportaša s invaliditetom te njihova inkluzija s vršnjacima koji invaliditet nemaju. Sinisa&Roko roko ukic Marko-Bijač-Jug-CO Jasmin Repesa Ivan-Krapić Indira IMG_5709.JPG IMG_5706.JPG ana_znaor Aleksandar Stankovic

Udruga 'Hrvatska reprezentacija' osnovana je 2013. godine i djeluje u pravcu promicanja hrvatskog sporta. Osnivači su skupina sportskih entuzijasta iz Rijeke, dugogodišnji djelatnici s područja sporta, sportski psiholozi, pedagozi i liječnici. Udruga u velikoj mjeri djeluje putem nacionalnog portala www.hrvatskareprezentacija.hr, posvećenog svim hrvatskim reprezentacijama i reprezentativcima, posebno mladim nadama i paraolimpijcima.

U rad udruge aktivno su uključeni i mladi i stariji volonteri, s naglaskom na projekte za mlade kako bi razvili kreativnost i poduzetnost. Udruga na svom portalu www.hrvatskareprezentacija.hr od samog početka afirmira i sportske pothvate sportaša s invaliditetom te surađuje s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Projekt 'I Ti to možeš!', čiji su inicijatori mladi volonteri udruge, prirodan je nastavak ovih aktivnosti. Opći društveni cilj projekta je podići razinu svijesti u Hrvatskoj o važnosti sporta za djecu i mlade, te motivirati djecu i mlade za bavljenje sportom, posebno onu pretilu, mališane s kroničnim bolestima i s invaliditetom. Za uspješnu provedbu projekta neophodna je suradnja sportskih organizacija, županijskih i lokalnih vlasti nadležnih za sport, djecu i mlade, usto i tvrtki koje djeluju sukladno načelima društveno odgovornog poslovanja. Kako je poticanje i promicanje sporta među djecom i mladima javna potreba u sportu na državnoj razini (sukladno čl. 75. Zakona o sportu Republike Hrvatske), projekt je dobio podršku Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Izravni korisnici projekta su sportski klubovi i udruge u kojima treniraju djeca i mladi s invaliditetom, iz cijele Hrvatske. Fokus je na dvije najbrojnije dobne skupine djece i mladih, a to su djeca od 10 do 14 godina i 15 do 18 godina. To je, prema nalazima psihologa, ključno razdoblje psihičkog sazrijevanja, oblikovanja osobnosti, razvijanja osobnih stajališta i načela, postignuća emocionalnog osamostaljenja od roditelja, izgrađivanja odnosa s vršnjacima, usvajanja spolnog identiteta te učenja i izgradnje socijalno odgovornog ponašanja.

Novinar Marko Damjanović (u sredini) s autorima projekta Zoranom Miličkovićem i Deanom Caputom

Neizravni korisnici projekta su djeca i mladi diljem Hrvatske, njih 896.605 ili 20,92 posto stanovnika u dobi do 19 godina (prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. godine).

U program će biti uključeni brojni sportaši i javne osobe koje svojom potporom promiču kampanju 'I Ti to možeš!'. U promotivne svrhe bit će izdane slikovnice za djecu i publikacija za mlade, također će se održavati brojna događanja i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Projekt bi trebao trajati 12 mjeseci na teritoriju cijele Hrvatske. U svim projektnim aktivnostima udruga planira suradnju s nacionalnim i županijskim sportskim savezima, gradskim sportskim savezima, s nacionalnim i lokalnim medijima, te predstavnicima lokalnih i županijskih vlasti.

Dosad su im brojni sportaši i javne osobe pružile potporu, u fotogaleriji je samo jedan dio njih.

Ako ima zainteresiranih među osobama s invaliditetom za projekt, kontaktirajte ih na stranici www.hrvatskareprezentacija.hr/teme/i-ti-to-mozes ili na Facebook profilu (I Ti to možeš).

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti