Udruga Zvončići: Korektivna gimnastika za djecu s teškoćama u razvoju

Ciljevi korektivnih vježbi uz ostalo su podizanje razine zdravlja djece, podizanje nivoa biopsihosocijalnih i motoričkih sposobnosti, u ranoj fazi života mališana uočavati i ispravljati tjelesne deformitete i oboljenja

 

Udruga za djecu s teškoćama u razvoju 'Zvončići' uz dosadašnjih šest različitih rehabilitacija nudi i korektivnu gimnastiku koju provodi fizioterapeut. Udruga Zvončići je humanitarna organizacija kojoj je cilj unapređenje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju na području Karlovačke županije.
Korektivna gimnastika je kineziterapijska metoda koja obuhvaća skup vježbi doziranih prema intenzitetu, vrsti i trajanju. Može se primjenjivati preventivno - kada deformitet još nije nastupio, ili terapijski - kada je deformitet već prisutan, s ciljem sprečavanja daljnje progresije oštećenja.

Koštano-mišićni sustav djece u razvoju podložan je deformacijama zbog nasljednog faktora, vanjskih i unutarnjih čimbenika, koji dovode do stvaranja kifoze, skolioze, lordoze, ali i ravnih stopala što u starijoj životnoj dobi može predstavljati veliki problem.
Cilj i zadaci korektivnih vježbi su podizanje razine zdravlja djece, podizanje nivoa biopsihosocijalnih i motoričkih sposobnosti, u ranoj fazi života djece uočavati i ispravljati tjelesne deformitete i oboljenja, jačanje i unapređenje kardiovaskularnih i respiratornih sposobnosti, uklanjanje emotivne napetosti kod djece, utjecati na pravilno držanje tijela, djelovati na uspostavljanje narušenih koordinacijskih sposobnosti, razvijati osjećaj za prostor i pravilno kretanje, razvijati i podizati kod djece samopoštovanje i samopouzdanje, povećanje aerobnog, anaerobnog kapaciteta i smanjenje potkožnog masnog tkiva, jačanje osobnosti djeteta te usmjeravanje djeteta u sport i sportski život.
Da bi se održao princip motivacije u vježbanju se koriste razne igrice te upotreba velikog broja rekvizita koje nam služe kao pomagalo za vježbe snage i istezanja koji djeci razbijaju monotoniju te im vježbanje čine zanimljivijim.

Ukoliko se na vrijeme započne s vježbanjem, dijete će se upoznati s prednostima vježbanja koje će nastaviti provoditi i u odrasloj dobi i time održati zdrav način života, a smanjit će se razvoj deformiteta i bolesti.

Svi zainteresirani mogu se javiti u Udrugu Zvončići na telefon 047/431-553 ili 091/140-5969.

In Portal

 

Povezane vijesti