Pogled iz kolica Ante Raosa: Kapa dolje fejs grupi 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Znam da je iznenadna potpora premijera Milanovića i ministrice Opačić predstavnicima fejs grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom' samo slika za javnost, znam da je ovo još jedno iskorištavanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u promociji određenog političkog interesa

 

Ključno načelo demokracije traži da najsiromašniji i najviše marginalizirani građani imaju značajan glas kako bi imali mogućnost utjecati na živote skupina koje predstavljaju. Osobe s invaliditetom ne samo da su marginalizirane i najsiromašnija skupina građana, već su isključena iz svih procesa odlučivanja. Oni žive život po tuđim zakonima i tuđim viđenjima njihovog izazova. Postavlja se pitanje kako uključiti osobe s invaliditetom u procese odlučivanja i politike, kako stvoriti prijeko potrebne alate koji će u svakom trenutku i u svakoj situaciji olakšati i djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom razvijanje svojih talenata i aktivno uključivanje u život zajednice.

Nedavno je premijer Zoran Milanović, zajedno s ekipom iz ministarstva socijalne politike i mladih na čelu sa gospođom ministricom Milankom Opačić, primio izaslanstvo fejs grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom' kojoj i ovim putem izražavam punu podršku u njihovoj borbi za bolji život osoba s invaliditetom i djece s razvojnim teškoćama. Ne znam koliko je primanje trajalo, a nije ni važno, važno je da je nakon tri i pol godine premijer progledao, shvatio kako nije bio upoznat s izazovima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Čovjek nije znao? Pa on nije na čelu Vlade da ne zna, on je tamo da zna, ali i da ponudi rješenje. Pa ako i nije njegovo da zna onda je ministrica Opačić i njezin tim tamo da ga informiraju, da ga upoznaju sa situacijom kako bi se mogla ponuditi kvalitetna rješenja. Nije ni na ministrici i premijeru da se temeljito bave time, ali oni to moraju znati, a ako je sada shvatio da su ga krivo informirali, pitam se - zašto nitko nije dobio otkaz, zašto nitko nije smijenjen?

Najava Zakona o inkluzivnom dodatku mi je pomalo nerazumljiva. Nije problem donijeti zakon, problem je pronaći sredstva kojima će se taj zakon financirati. Da bi do toga došlo najprije se mora provesti istraživanje koliko je onih koji će biti obuhvaćeni tim zakonom, koliko je realna visina tog dodatka. Postavlja se i pitanje što je to inkluzivni dodatak? Ako će vlada spojiti sve pod jedno i invalidninu i dječji doplatak, i ako će se odobravati sukladno imovinskom cenzusu, kako je to napisano u prijedlogu zakona, pitam se što tu djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dobivaju, ili je to sve pod krinkom pravednijeg sustava smanjivanje potpore navedenoj populaciji. Praktički za tri do četiri mjeseca pripremit će se i po brzom postupku izglasati zakon o inkluzivnom dodatku. Ne mogu vjerovati. Za mene je to još jedna prevara u nizu djece sa teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Zar smo već zaboravili izjavu zamjenice ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih Ive Prpić kako pojedini roditelji stvaraju veće invalide od svoje djece nego što jesu kako bi iskorištavali sustav. Zar smo zaboravili izjavu ministrice Milanke Opačić kako su upoznati s tim da je zakon diskriminirajući, ali nema novaca da bi se ispravio. Zar smo zaboravili zašto smo tri puta prosvjedovali, zašto su se roditelji zajedno s djecom koja imaju najteži oblik invaliditeta smrzavali na Markovom trgu, a da ih nitko nije htio primiti i saslušati. Zar mislimo kako je "nismo znali“ onima koji su se četiri godine pripremali da dođu na vlast i tri i pol godine vlasti, dovoljno kao opravdanje. Zar stvarno mislimo da će oni nešto promijeniti ili je ovo još jedna slika za širu javnosti.

Znam da je ovakav zaokret i iznenadna potpora predstavnicima fejs grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom' samo je slika za javnost, znam da je ovo još jedno iskorištavanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u promociji određenog političkog interesa.

Mogu se pronaći modeli po kojem će prdestavnici fejs grupe ući u tim koji će raditi na inkluzivnom dodatku, ali će ih većina nadglasati, isto tako u povjerenstvo za osobe s invaliditetom mogu ući predstavnici iste grupe, ali i tamo je većina koja odlučuje.

Hrvatska je definitivno ostala u raskoraku u odnosu na ostale zemlje članice Evropske unije s neizglasavanjem prijedloga izmjene zakona predloženog od strana saborskog zastupnika Mladena Novaka. Ta diskriminacija se pravda odobravanjem svega traženog od strane fejs grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom'. Znam s koliko žara nastupaju predstavnici navedene grupe, znam koliko im je stalo, ali znam tko je pred njima. To nije ni Zoran Milanović, ni Milanka Opačić, već treći red vladine administracije koja mora sve traženo pripremiti i zadovoljiti kriterije EU-a.

Pitam se imamo li snage prepoznati vrijednost zajedništva i kada su u pitanja prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju zanemariti postojeći socijalni model i pozvati se na ljudska prava. Milim da je vrijeme da osobe s invaliditetom i roditelji djeca s teškoćama u razvoju napokon osmisle politički put u ostvarivanju svojih prava. Ne da bi bili privilegirani, već da bi imali istu šansu.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti