Memorijal 'Stjepan Bosak': Turnir koji promovira vrhunske šahiste s invaliditetom

“Kao i svake godine, i ove smo se mogli uvjeriti u šahovske kvalitete osoba s invaliditetom. Na turniru su sklopljena neka nova poznanstva i prijateljstva. Veseli me činjenica da se, unatoč zahtjevnim vremenima, može održati  kvalitetan turnir", rekao je Marko Damjanović, predsjednik ŠK Stjepan Bosak – URIHO

Josip Držaić i Marko Damjanović

U Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava održan je XVI. memorijal 'Stjepan Bosak', koji je okupio vrhunske šahiste s invaliditetom.

IMG_6882.JPG IMG_6861.JPG IMG_6856.JPG IMG_6855.JPG IMG_6836.JPG IMG_6826.JPG IMG_6822.JPG IMG_6816.JPG IMG_6808.JPG IMG_6804.JPG IMG_6802.JPG IMG_6800.JPG IMG_6797.JPG IMG_6792.JPG IMG_6790.JPG IMG_6789.JPG IMG_6782.JPG IMG_6778.JPG IMG_6759.JPG IMG_6757.JPG IMG_6749.JPG IMG_6746.JPG IMG_6718.JPG IMG_6713.JPG IMG_6711.JPG IMG_6709.JPG

Šahovski turnir održava se u spomen na jednog od osnivača i prvog predsjednika Udruženja distrofičara Hrvatske (sadašnji Savez društava distrofičara Hrvatske).
Turnir pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića otvorila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava Tatjana Tarandek, koja je pozdravila natjecatelje, goste i uzvanike - predsjednika Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ravnatelja ustanove URIHO Josipa Držaića, predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratka Kovačića, pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Milana Čolića, te tajnicu Zagrebačkog šahovskog saveza Vlastu Maček i predstavnike medijskog pokrovitelja memorijala, novinare In Portala.
U iznimno jakoj konkurenciji nastupilo je 35 natjecatelja, koji su došli iz udruga i klubova iz gotovo svih krajeva Hrvatske: Udruge osoba s invaliditetom Loco Moto iz Slavonskog Broda, Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac, ŠK Tomislav-Goran iz Svetog Ivana Žabno, Udruge invalida Križevci, ŠK Prigorje, ŠK Silent te ŠK Stjepan Bosak – URIHO.
Igralo se 9 kola po švicarskom sustavu (FIDE-varijanta) s tempom od 15 minuta po igraču, a sudio je fide majstor i međunarodni sudac Denis Rosandić.

 

“Sve je bilo super i nije bilo nikakvih problema. Svi natjecatelji su se ponašali kao pravi profesionalci. Upućujem sve pohvale Šahovskom klubu Stjepan Bosak – URIHO za odličnu organizaciju. Čast mi je što sam bio sudac na turniru”, kazao je Denis Rosandić.

Turnir je protekao u športskom duhu, pripomognut od strane volontera i osoblja samog organizatora. U natjecateljskom dijelu od samog se početka odvojio dvojac Radoslav Ćosić i Krsto Kovačević , a u stopu su ih pratili Marijan Blaga i Alen Ognjačević.

Nakon pauze za ručak, u posljednjem kolu Krsto Kovačević gubi partiju od Luke Kellera, a Radoslav Ćosić remizira s Goranom Cechijem te osvaja naslov pobjednika na turniru.

"Šah obožavam i jako puno mi znači. S njime popunim sve praznine koje mi nedostaju u životu. Volio bih igrati i češće, ali imam još uvijek velike obveze pa ne stignem. Ova pobjeda pruža uistinu lijep osjećaj, jer ništa se ne može samo tako dobiti u životu. Potreban je veliki trud i odricanje“, rekao je pobjednik XVI. šahovskog memorijala „Stjepan Bosak“, Radoslav Ćosić.

Radoslav Ćosić (član ŠK Stjepan Bosak – URIHO) tijesno je osvojio prvo mjesto sa 7,5 bodova, pola boda više od drugoplasiranog Alena Ognjačevića (ŠK Stjepan Bosak – URIHO), dok je treće mjesto pripalo Marijanu Blagi (ŠK Tomislav-Goran).
Najbolja šahistica je bila Tea Gatačkić s 4 boda (članica ŠK Stjepan Bosak – URIHO).
Najbolji mladi igrač bila je Kristina Špilaj s 4 boda (članica ŠK Silent), a najbolji igrač iznad 50 godina bio je Ivan Jurilj (ŠK Stjepan Bosak – URIHO).

Svečano zatvaranje i podjelu nagrada memorijala izvršio je dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Želimir Gulan, koji je ujedno uručio priznanja za dugogodišnju i bezuvjetnu podršku, te nemjerljiv doprinos u uspješnom radu kluba Jadranki Blagus, Vlasti Maček, ustanovi URIHO i Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom.

"Osobno sam bila na četiri turnira. Podržala sam tehničku organizaciju u financijskom smislu. Shvaćam značenje šaha za osobe s invaliditetom i imam puno razumijevanje za ovakvu vrstu natjecanja“, rekla je tajnica Zagrebačkog šahovskog saveza, Vlasta Maček koja za mjesec dana odlazi u mirovinu.

Medijski pokrovitelj XVI. šahovskog memorijala 'Stjepan Bosak' bio je In-Portal, prvi news portal za osobe s invaliditetom.

“Kao i svake godine, i ove smo se mogli uvjeriti u šahovske kvalitete osoba s invaliditetom. Na turniru su sklopljena neka nova poznanstva i prijateljstva. Veseli me činjenica da se, unatoč zahtjevnim vremenima, može održati  kvalitetan turnir na visokoj razini. Naravno, to bi bilo kudikamo teže da nemamo potporu gradonačelnika Milana Bandića i gradskih struktura, zatim Zagrebačkog šahovskog saveza, Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, ustanove URIHO te Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava. Posebne zahvale idu predsjedniku Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ravnatelju ustanove URIHO, Josipu Držaiću i Vlasti Maček, koji dugi niz godina pomažu rad Kluba i omogućuju da se osobe s invaliditetom kroz šah integriraju u društvo. Želim zahvaliti i ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava“Tatjani Tarandek, koja nas je i ove godine ugostila i bila sjajan domaćin sa svojim djelatnicima. Velike zasluge idu i glavnom sucu turnira Denisu Rosandiću, svim volonterima, medijskom pokrovitelju In Portalu koji tijekom čitave godine prati rezultate ŠK Stjepan Bosak – URIHO, zahvale idu i sponzorima. Čestitam laureatima, posebno Vlasti Maček, koja nakon bogate i uspješne karijere odlazi u zasluženu mirovinu. Ona je u početku bila jedna od rijetkih koja je vjerovala u šah osoba s invaliditetom te nam je svih godina davala svesrdnu podršku i pomoć te otvarala mnoga zatvorena vrata”, rekao je predsjednik ŠK Stjepan Bosak – URIHO, Marko Damjanović.

Održavanje turnira omogućili su Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, ustanova URIHO, Grad Zagreb, Nakladnička kuća Dancing Bear, In Portal, Jadransko osiguranje d.d., Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Zagrebačke pekarne Klara te Zagrebački šahovski savez.

Posebnu zahvalu zaslužuju svi volonteri i prijatelji Kluba.

Ljubitelji šaha među osobama s invaliditetom mogu ih kontaktirati na stranici skstjepanbosak.com, Twitteru ili na Facebooku (Šahovski klub 'Stjepan Bosak' – URIHO).

In Portal

 

Povezane vijesti