Nina Križan s Akademije dramske umjetnosti pokrenula inkluzivni kulturno-obrazovni projekt za djecu

Projekt je nastao s namjerom da se pridonese kreativnom obrazovanju u institucijama koje su zadužene za odgoj i obrazovanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi

 

U prostorima Centra za kulturu August Cesarec održala se prezentacija diplomskog projekta studentice diplomskog studija Produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti Nine Križan Život kroz dramatizaciju, kojeg je mentorirao prof.dr.sc. Darko Lukić.

Cilj projekta je osnaživanje i jačanje samopouzdanja mladih sudionika kroz kreativni rad te podizanje svijesti javnosti o potrebi uključivanja štićenika institucija zaduženih za odgoj i obrazovanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi u kulturni sadržaj.

Autorice predstave su polaznice dramske grupe – Kristina, Doroteja i Dijana, ujedno štićenice Doma za djecu Ivan Goran Kovačić. U projektu su osim njih sudjelovale socijalne pedagoginje Iva Grgić i Ana Blažević, te dramaturginja Nina Gojić.

Projekt je nastao s namjerom da se pridonese kreativnom obrazovanju u institucijama koje su zadužene za odgoj i obrazovanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Prva faza projekta sastojala se od provođenja socijalno-pedagoških radionica s ciljem međusobnog upoznavanja i stvaranja grupne kohezije. U drugoj fazi uslijedile su dramske radionice. Početne dramske radionice sastojale su se od različitih dramskih igri za glumce i neglumce, kroz koje su polaznice naučile koristiti osnove dramske tehnike što im je omogućilo daljni rad na završnoj predstavi. Tijekom projekta polaznicama su bili organizirani odlasci na brojne kazališne predstave te upoznavanje s glumcima i kazališnim institucijama u Zagrebu.

“Završna predstava nastala je metodom vođenih improvizacija na temu bullyinga, koju su polaznice same odabrale. Temi smo pristupili svjesni njezine težine i relevantnosti, ali ton predstave neopterećen je očekivanjima koje bi problematika međuvršnjačkog nasilja mogla postavljati. Pristupivši odabranoj temi iz više rakursa, stvorena je šira slika o preokupacijama današnje srednjoškolske populacije.” – ističe studentica Nina Križan, producentica projekta.

Projekt je podržan od strane Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

In Portal