Humanitarna trka 'Terry Fox Run' ove godine prikuplja novac za citostatike

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, potvrdio je da će i sam trčati, te je pozvao sve građane, kao i političare, da svojim sudjelovanjem u akciji pomognu u prikupljanju pomoći oboljelima

Gradonačelnik Bandić s predsjednikom Hrvatske lige protiv raka Damirom Eljugom

Od prve inicijative 2000. godine od kada se održava u Hrvatskoj, humanitarna trka "Terry Fox Run" okupila je oko 75.000 sudionika koji su uz ostale donatore prikupili gotovo pet miljuna kuna, a ove godine prikuplja se novac za istraživanje citostatika, tj. antitumorskih lijekova za kliničku primjenu.

Dolazak osoba iz javnog i sportskog života Zagreba i Hrvatske neće izostati na utrci, kojoj će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu 12. rujna ispred kafića Charlie u Zagrebu.

Središnji događaj 16. humanitarne akcije - utrka na Jarunu, održava se 20. rujna, a mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga podsjetio je kako se prethodnom akcijom novac skupljao za znanstveno istraživanje nasljednog raka dojke i jajnika, a ove godine bit će namijenjena Institutu Ruđer Bošković za istraživanje citostatika, tj. antitumorskih lijekova koji će jednoga dana biti korisni u kliničkoj primjeni. Dodao je da je utrka pomogla pri izgradnji centra za transplataciju koštane srži u Klaićevoj bolnici.

"Akcijom ne prikupljamo donacije samo za istraživanje, nego i senzibiliziramo javnost kako bi učinkovitije prevenirali i liječili te ulagali u daljnje pospješivanje liječenja. Statistički u Hrvatskoj je 25.000 novooboljelih, a preko 13.000 ih umire od zloćudnih bolesti. Pojavnost je veća u starijim dobnim skupinama, ali su sve češće i kod mladih. Rak dojke se otkrije kod 2500 žena godišnje, a umre ih oko 1000. Kod muškaraca je najčešći rak pluća, ali sve češći je rak prostate i probavnog sustava" upozorio je Eljuga.

Veleposlanica Kanade u Hrvatskoj Louise LaRocque istaknula je kako je inspirativno gledati da se "Maraton nade" nastavlja 35 godina diljem cijelog svijeta, te da je Terry osim što je u Kanadi nacionalni junak i u Hrvatskoj postao omiljen.

"Vaša velikodušnost u pomoći podizanja svijesti i prikupljanju sredstava vrijedna je divljenja, od pružanja podrške ovoj inicijativi sama ne mogu zamisliti bolji način na koji bi zaključila svoju službu. Sljedeći tjedan dok bude u tijeku ova utrka ja ću mislima biti s vama" rekla je LaRocque.

Joe Bašić, direktor i član Uprave agencije MPG koja je glavni organizator akcije, rekao je kako je čast i privilegija sudjelovati u akciji, te surađivati sa sudionicima akcije. "Potrebno je istraživati tu zloćudnu bolest da bismo mogli pobijediti u borbi protiv raka", istaknuo je.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, potvrdio je da će i sam trčati, te je pozvao sve građane, kao i političare, da svojim sudjelovanjem u akciji pomognu u prikupljanju pomoći oboljelima.

Organizatori akcije su agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U njegovu čast obitelj je odlučila nastaviti tradiciju i pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Hina

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

 

Povezane vijesti