Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom: Žestok sukob na skupštini, predsjednik Goran Dernej dao ostavku

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić, koji je sjednicu napustio u popodnevnim satima, pohvalio je rad Gorana Derneja, a zamjera mu jedino što je sav posao preuzeo na sebe

 

Ovog vikenda u Đakovu je održana Izvanredna sjednica Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom (HSBI) koju je otvorio predsjednik Goran Dernej. Na sjednici su s pravom glasa mogla sudjelovati po dva predstavnika svake članice odnosno kluba, kojih je ukupno jedanaest u Hrvatskoj. Odazvalo se šesnaest članova, što je bilo dovoljan za kvorum. Sjednici je nazočio i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, dok je Milan Maretić, inače Izbornik boćarske reprezentacije, ispričao svoje odsustvo.

Atmosfera je od početka bila vrlo napeta, a negativne tenzije su se nastavile i tijekom cijele sjednice, koja se pretvorila u maratonsku, trajanja cijelih 12 sati. Kad se uzme u obzir i putovanje iz raznih krajeva i invaliditet osoba koje su nazočile, pravo je čudo da nikome nije pozlilo.

Nakon par sati usvojen je tek dnevni red, te 'dirigentsku palicu' sjednice, po izboru u radno tijelo, preuzima Dušica Kailer koja do kraja uspješno balansira između sukobljenih strana.

Vidno neslaganje nekolicine članova s aktualnim predsjednikom nerijetko prelazi u sukob koji naposlijetku eskalira u podnošenje neopozive ostavke Gorana Derneja. Nakon dugog vijećanja, razrješenja dužnosti i nadzornog i upravnog odbora, te prekida sjednice u nekoliko navrata, ipak se uspostavlja red.

Pošto prijedloga za novog predsjednika nema, Goran Dernej ostaje na dužnosti do siječnja 2016., kad mu i ističe mandat. Također i odbori ostaju u dosadašnjem sastavu. Uz dosta preinaka usvaja se novi statut. Na mjesto dopredsjednika izabrana je Nives Lukšić, tajnik postaje Damir Juren, dok je na mjesto likvidatora izabran Goran Dernej.

Ratko Kovačić, koji je sjednicu napustio u popodnevnim satima, pohvalio je rad Gorana Derneja, a zamjera mu jedino što je sav posao preuzeo na sebe i na taj način nije mogao neke zadaće, najčešće one administrativne, odraditi kvalitetno. Uputio je također čestitke na uspješno obavljenom paraolimpijskom natjecanju mladih, održanom u Varaždinu tijekom srpnja ove godine.

Pred klubovima je velika odgovornost. Osim dva prvenstvena kola koja još imaju odigrati u ovoj sezoni čeka ih i Izborna skupština krajem godine. Pitanje je samo tko će ponuditi kandidaturu i zamijeniti Gorana Derneja koji je trasirao put i otvorio vrata i na europska i na svjetska natjecanja boćara s invaliditetom.

Nikolina Trninić