Atletski klub osoba s invaliditetom 'Uspon': Samo nebo je granica

"To je prva naša atletska selekcija pri športskom društvu koja je masovnošću prerasla u prvi klub atletike za osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici", kaže Darko Matić, predsjednik Uspona

Izdvajanjem iz Športskog društva za osobe s tjelesnim invaliditetom koji okuplja sportaše s invaliditetom Velike Gorice u veljači 2012. osnovan je Atletski klub osoba s invaliditetom Uspon. To je prva naša atletska selekcija pri športskom društvu koja je masovnošću prerasla u prvi klub atletike za osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici – kaže Darko Matić, predsjednik Uspona.

O radu Atletskog kluba razgovarali smo s profesoricom Željkom Vujatović.

Kako je došlo do suradnje s Atletskim klubom Uspon?
- Od osnovnoškolskih dana natjecateljski sam se bavila sportskom gimnastikom. Nakon završene gimnastičke karijere na prijedlog prijateljice prihvatila sam angažman kao trenerica atletike u Športskom društvu za osobe s tjelesnim invaliditetom Velike Gorice.
Koje su discipline zastupljene u klubu, gdje trenirate i jeste li zadovoljni rezultatima?
- Tijekom moga rada u klubu atletičari su ostvarili zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Do takvih rezultata došli smo sa puno upornosti,razumijevanja  i strpljenja s obzirom da se treninzi odvijaju 3 puta tjedno, zimi u maloj sportskoj dvorani O.Š.Eugen Kumičić i ljeti na ŠRC Radnik. U našem klubu može se trenirati sljedeće discipline -  bacanje kugle, koplja, diska te trkače discipline od 100, 200, 400 i 1500 m.
Budući da ja sama treniram s članovima ovaj rad iziskuje vrlo dobru organizaciju kako bi se svakom mogla dovoljno posvetiti u njihovom radu. Od zapaženijih rezultata  istaknula bih atletičara Martina Budimira koji je do sada nastupio na Svjetskom i Europskom dvoranskom prvenstvu  za osobe s intelektualnim poteškoćama.  Na zadnjem državnom prvenstvu naš klub je osvojio 6 medalja u trkačkim i bacačkim disciplinama.- 

Tko su članovi AKOSI Uspon i kako se uključiti u aktivnosti kluba?
U našem klubu treniraju osobe s intelektualnim poteškoćama, slabovidne i slijepe osobe, osobe s paraplegijom i tetraplegijom te cerebralnom paralizom. U početku smo imali svega dva do tri atletičara, dok danas u AKOSI Uspon imamo devet aktivnih natjecatelja. Budući da me ovakav angažman veoma zainteresirao 2012. godine upisala sam izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu kako bih još više doprinijela u radu osoba s invaliditetom.
Članovi našeg kluba su:
Renata Celjak  - jedina ženska članica kluba i najupornija u  dolascima na treninge. Renata trenira sve tri bacačke discipline. Najdraža joj je trenutno bacanje diska.
Marko Štefanac - u godini dana treniranja niže same uspjehe i svakim natjecanjem postiže osobne rekorde i medalje. Baca također kuglu, koplje i disk. Najbolji je u bacanju diska.
Velimir Šandor - bacač diska i koplja. Na zadnjim prvenstvima osvajač brončane medalje u bacanju diska.
Ivan Palčić -  baca koplje i disk.
Nikola Nestorović - trenira bacanje kugle. Imao je svoj prvi nastup na prvenstvu Hrvatske i zauzeo je 6 mjesto u bacanju kugle među osobama s intelektualnim poteškoćama.
Goran Sama - nastupa u disciplinama bacanje kugle u kategoriji slabovidni sportaši. Ove godine na PH 2013 osvojio je srebrnu medalju i postigao svoj osobni rekord.
Marko Bačurin - trkač na 100, 200 i 400 m. Prošle godine osvojio je brončanu medalju na utrci 200 m za osobe s intelektualnim poteškoćama.
Tvrtko Matanić - naš najnoviji član. Ove godine je imao prvi nastup na PH gdje je nastupio na utrci 100 m i zauzeo 9 mjesto.
Martin Budimir -  naš najuspješniji atletičar. Martin je član paraolimpijske reprezentacije. Iza sebe ima nastupe na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Manchesteru za osobe s intelektualnim poteškoćama gdje je nastupio na utrci na 1500 m i zauzeo 13 mjesto. 2013. godine nastupio je na Europskom dvoranskom prvenstvu u Turskoj na utrci 800 m. Martin za razliku od ostalih članova trenira 6 x tjedno te osim u Velikoj Gorici dolazi i na stadion Svetice gdje redovito trenira. Ove godine na PH u Varaždinu  zauzeo je 2 mjesto u utrci na 1500 m.

Naš klub rado prima nove članove i svi oni koji se žele uključiti mogu se javiti Darku Matiću ili osobno meni, a kako bi rezultati bili još uspješniji jako je važna uloga i potpora obitelji iz koje sportaš dolazi – kaže Željka.

Piše: Božica Ravlić