Branimir Budetić: Fali mi samo paraolimpijsko zlato, ali osvojit ću ga u Rio de Janeiru

"Na početku karijere imao sam uzore. No sada, kada sam apsolvent i vrhunski paraolimpijac, ne uspoređujem se s drugima. Usredotočen sam na svoje uspjehe i realiziranje postavljenih ciljeva", kaže svjetski rekorder u bacanju koplja

 

Krajem listopada na IPC Svjetskom prvenstvu u atletici hrvatski su predstavnici osvojili ukupno pet medalja. Jedna od njih je i zlato Branimira Budetića u bacanju koplja u kategoriji F13. Osim što je osvojio svjetsko zlato, Budetić je postavio i novi svjetski rekord koji sada iznosi 65,72 metara. Zlatna medalja i svjetski rekord u Dohi sjajna su najava Paraolimpijskih igara koje će se održati u Riju za manje od godinu dana. Budetić dosad ima olimpijsko srebro i broncu. Je li ovo trenutak za zlato?

"Gledajući moju spremu na SP u Dohi, čovjek se mora nadati osvajanju najsjajnijeg odličja iduće godine na Igrama u Riju. No, moram biti i realan. Dug je period do Rija 2016. Treba ostati hladne glave, ne podcjenjujući protivnike, jer svi teže ka tome da budu na najvišem postolju. Mislim da je ovo sjajna uvertira. Bit će mi to treće uzastopne Igre i nadam se da ću upotpuniti kolekciju medalja. Nedostaje mi samo zlato“, kaže Budetić.

Najveći dojam ostavile su mu prve Paraolimpijske igre i prva, srebrna medalja.

"Najbolji trenutak u mojoj sportskoj karijeri je, saznavši da sam na postolju, preskakanje ograde i odlazak majci u zagrljaj. U tom trenutku, vidjevši majčin osmjeh i suze radosnice, osjećao sam da sam postigao sve u životu“.

Od tog trenutka prošlo je više od devet godina, a njegova atletska karijera traje već cijelo desetljeće: "Prije toga sam bio rukometaš. Rukomet je moja prva ljubav. Da imam zdrave oči, vratio bih se u rukomet. Koplje sam i izabrao jer su treninzi zanimljiviji od drugih bacačkih disciplina, a ujedno najsličniji rukometu“.

Kako izgledaju treninzi i pripreme vrhunskih para-atletičara?

"Treninzi su različiti. U bazičnom periodu više se vremena posvećuje teretani i vježbama s rekvizitima koji su teži od koplja. Prednatjecateljski period počinje s intenzivnim bacanjem koplja na otvorenom te puno vježbi brzine i skočnosti. U natjecateljskom periodu vježbe su kratke s velikim intenzitetom te se ulazi u način bacanja koplja“, objašnjava Budetić.

Bacanje koplja je specifična disciplina, koja zahtjeva posebne uvjete. Gdje uglavnom trenirate?

"Treniram na Sveticama te u prostorijama AK Dinamo-Zrinjevac. Na pripreme odlazimo uglavnom u Medulin i Makarsku“.

Budetić je u međuvremenu osvojio i broncu na POI u Londonu te niz svjetskih i europskih odličja. Trenutačno je i student na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prvi student s invaliditetom koji je upisao redovno pohađanje studija.

"Na početku karijere imao sam uzore. No sada, kada sam apsolvent i vrhunski paraolimpijac, ne uspoređujem se s drugima. Usredotočen sam na svoje uspjehe i realiziranje postavljenih ciljeva. A ciljevi su diploma na fakultetu te osvajanje zlatnog odličja na POI. Kasnije, pronalazak posla u sportu, jer sport mi je cijeli život“, zaključuje Budetić.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti