Varaždin: Utrke na biciklima na ručni pogon i u invalidskim kolicima

Cilj organizacije ovakvih utrke za sportaše s invaliditetom je promocija sporta i izvan zatvorenih dvorana i atletskih borilišta, istovremeno veća promocija takvog sporta, kako u javnosti tako i među osobama s invaliditetom

U Varaždinu će se u subotu 22. lipnja održati Prvenstvo Hrvatske u triatlonu.  U sklopu cijelog događanja održati će se i dvije zanimljive utrke.  Handbike utrka  tj. utrka biciklima na ručni pogon i  utrka u invalidskim kolicima tzv. paralelni slalom.
Utrku organizira Triatlon klub „042“ iz Varaždina, a sponzor utrke je  tvrtka Otto Bock.
Cilj organizacije ovakvih utrke za sportaše s invaliditetom je promocija sporta i izvan zatvorenih dvorana i atletskih borilišta, istovremeno veća promocija takvog sporta, kako u javnosti tako i među osobama s invaliditetom.

Rekviziti za paratriatlon

Organizacija utrka za sportaše s invaliditetom u kombinaciji s utrkama prvenstva Hrvatske  ima za cilj izjednačiti ono  jedino važno u sportu, a to je trud, bez obzira na postojeće razlike. Stoga se nadamo da će biti obostranog navijanja.
S obzirom na nedostatak rekvizita za paratriatlon, održati će se utrke handbika za one koji posjeduju takav bicikl, a za ostale utrka paralelnog slaloma. Na taj način će puno osoba s invaliditetom sudjelovati te se družiti tijekom i nakon utrke. Ove godine ovo će biti promo utrke, bez strogog natjecateljskog karaktera i  strogih klasifikacija na temelju stupnja invaliditeta.  Ugrubo će se selektirati natjecatelji sa približnim mogućnostima za međusobna natjecanja u paralelnom slalomu. Nastup je besplatan, a svaki natjecatelj će dobiti majicu i besplatan topli obrok.
Handbike utrka održati će se na zatvorenoj cesti uz Aquacity. Staza se sastoji od 2 kruga cca 6 km na označenoj stazi. Svaki natjecatelj osim bicikla mora imati i biciklističku kacigu radi sigurnosti.Sponzor utrke, tvrtka Otto Bock, imati će na na događaju par handbikeova za probnu vožnju.
Utrka paralelnog slaloma u invalidskim kolicima zamišljena je na način da se imena svih prijavljenih bacaju u bubanj te izvlače parovi koji će se međusobno natjecati. Pobjednik para ide dalje i  natječe se sa pobjednikom drugog para, tako dok ne dobijemo ukupnog pobjednika.Poligon za slalom se sastoji od 100m staze sa čunjevima koje treba zaobilaziti. Dva natjecatelja kreću istovremeno, a dalje ide onaj koji dođe prvi u cilj.

Druženje a ne pobjeda

Utrke se održavaju na prostorima varaždinskog kupališta Aquacity i servisnoj cesti  koja je zatvorena za promet i time potpuno sigurna za natjecatelje.  Do Aquacityja se iz smjera Zagreba može doći autocestom preko izlaza  i  naplatnih kućica Varaždin. Nakon izlaza vozi se do prvog rotora na kojem se skreće desno prema  Varaždinu i  vozi do slijedećeg rotora na kojem se nastavlja ravno preko nadvožnjaka Vilka Novaka  te na semaforu ravno do slijedećeg rotora na kojem se ide desno  i zapravo izlazi iz Varaždina. Nakon kojih 1000m skreće se lijevo na malu cesticu koja će vas dovesti do parkirališta na Aquacityju (na Google kartama jezero se naziva Motičnjak).
Osigurana su posebna  parkirna mjesta   za  osobe koje dolaze i  nastupaju na utrkama handbike-a i paralelnog slaloma, a zbog toga bi bilo dobro da se pošalju brojevi registracija automobila da redari znaju puštati na parkirni prostor osiguran za tu namjenu. Restoran u sklopu kupališta, na kojem će  biti ručak i podjela priznanja ima riješena pitanja arhitektonskih barijera, a ukoliko bude želje za kupanjem, također postoji pristup kolicima u samo jezero.
Program natjecanja:
10:00 aquatlon
10:30 handbike utrka na 12.6 km
11:00 do 12:00 utrke paralelnog slaloma
12:00 supersprint triatlon
14:00 sprint triatlon
Prijave za  handbike utrku do 10:15, a na paralelni slalom do 10:30.
Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave ranije na e-mail adresu pavao.vlahek@gmail.com  kako bi se olakšala organizacija, na navedenu adresu možete uputiti i sva pitanja o manifestaciji.
Osnovni cilj ove manifestacije je trud i međusobno druženje, ne pobjeda!

Božica Ravlić