Streljački klub Kustošija: Rijedak primjer integracije mladih, veterana i osoba s invaliditetom

"Imamo podršku Grada Zagreba, no doslovno moramo moliti poznate i nepoznate financijsku pomoć za potrebe kluba, pa ipak se snalazimo opstajemo", rekao je uz ostalo  Ivan Lazić, dojučerašnji predsjednik SK 'Kustošija'

 

Streljački klub Kustošija proslavio je 65 godina djelovanja i ne treba sumnjati da će nastaviti nizati sjajne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Ivan Lazić, dosadašnji predsjednik Streljačkog kluba Kustošija, napustio je petnaestogodišnju funkciju iz zdravstvenih razloga, no nastavit će djelovati u skladu s vlastitim mogućnostima. Novi predsjednik kluba je strijelac kluba Zlatko Malbašić. U klubu trenutno treniraju tri uzrasta - seniori, juniori i kadeti.

"U 65 godina kroz klub je prošao veliki broj uspješnih strijelaca koji su nastojali ovaj sport omasoviti kroz djecu i mlade, što smo i mi nastavili", rekao nam je Ivan Lazić.

"Postala je tradicija da djeca našeg kluba, dakle već nekih petnaestak godina, pobjeđuju na prvenstvu Zagreba, prvenstvu Hrvatske, Kupu Hrvatske i brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. U streljaštvu se kreće s uzrastom od 11 godina i ponosni smo da Streljački klub Kustošija nema niti jednog strijelca koji nije prošao školu streljaštva, za razliku od drugih klubova. Činjenica je da govorim o klubovima koji godišnje troše 300 do 400 tisuća kuna za razliku od nas koji egzstiramo s oko 50 tisuća, usprkos tome što je vrhunsko oružje izuzetno skupo. Imamo podršku Grada Zagreba, no doslovno moram moliti poznate i nepoznate financijsku pomoć za potrebe kluba, pa ipak snalazimo se i opstajemo. Zahvalan sam i roditeljima, bakama i djedovima djece bez čije logistike oni ne bi mogli postizati vrhunske rezultate. Ponosni smo da danas imamo vrhunsku streljačicu Valentinu Gustin, dobitnicu ovogodišnje nagrade 'Dražen Petrović', koja je ostvarila kvotu za OI Rio 2016. i evidentna je olimpijska kandidatkinja, dok veliki klubovi koji se razbacuju s novcem nemaju ni jednog strijelca za Olimpijske igre u Rio de Janeiro 2016. godine", istaknuo je Ivan Lazić.

Nazočne je pozdravio Josip Držaić u ime Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, čiji je predsjednik, te Hrvatskog paraolimpijskog odbora uz čestitke Ivanu Laziću koji je u teškim vremenima sa skromnim financijskim sredstvima uspio održati rad kluba, dokazavši da je uz jasan cilj i viziju uspjeh neminovan.

 

"Ovo je jubilej koji rijetko tko doživi, a rezultati Streljačkog kluba Kustošija su impresivni, no svi se trebamo okrenuti budućnosti i postaviti temelje da današnji mladi članovi kluba budu uspješni sportaši u godinama koje dolaze. Radi se o jedinstvenoj situaciji u kojoj je na djelu sinergija mladih, veterana i osoba s invaliditetom, dakle rijedak primjer provedbe integracije kojoj svi težimo, a u Streljačkom klubu Kustošija prisutna je već godinama", zaključio je Josip Držaić.

Tijekom proslave 65. godišnjice SK 'Kustošija' za nesebičnu pomoć u radu kluba dugogodišnju suradnju i rad s djecom, a posebice s aktualnom olimpijkom Valentinom Gustin zahvalnice su dobili: Milan Bandić, Marijan Žvan, Biserka Sačer, Zlatko Lončar, Branko Karašić, Mario Sačer, Hrvoje Sertić, Bojan Dimović, Zdenko Šintić, Brigita Zdenjak, Nataša Bramberger, Bože Radoš, Renata Barić, Željko Grabušić, Miroslav Hrženjak, Allen Bartoš i Ante Vučić.

Posebnu zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju u realizaciji zajedničkih projekata Allen Bartoš predsjednik UŠR 'Veteran 91' uručio je Ivici Laziću.

Posebne nagrade ispred SK 'Kustošija' uručene su aktualnoj olimpijki Valentini Gustin i njezinom treneru Tomislavu Laziću za uspjehe postignute u 2015. godini.

 

Dodijeljene su i nagrade 10. jubilarni Božićni turnir SK 'Kustošija'. Božićni turnir SK 'Kustošija' tradicionalni je sportski događaj na kojem nastupaju svi članovi kluba, od kadeta, seniora, osoba s invaliditetom i gluhih osoba. Natjecatelji gađaju sa zračnim pištoljem i zračnom puškom.

Dobitnici medalja u disciplini zračne puške:

Pojedinačni plasman, žene: 1.Valentina Gustin, 2. Ana Škrtić, 3. Kristina Mohr

Pojedinačni plasman, muški: 1. Tomislav Blažević, 2. Damir Tješinski, 3. Petar Mihalić

Ekipni plasman - mješovite ekipe, muški i žene:

1. Lovro Dunaj Viktor, Luka Šintić, Ana Škrtić

2. Dragutin Palavra, Ivan Lazić, Tomislav Blažević

3. Valentina Gustin, Luka Dimović, Ivan Košutić

Disciplina zračni pištolj:

Pojedinačni plasman, žene: 1. Kristina Mohr, 2. Nives Ružić, 3. Monika Mohr

Pojedinačni plasman, muški: 1. Tomislav Lazić, 2. Darko Horvatić, 3. Zlatko Malbašić

Ekipni plasman – mješovite ekipe, muški i žene:

1. Ana Marija Pećar, Zlatko Malbašić, Monika Mohr

2. Kristina Mohr, Nives Ružić, Paula Pleteš

3. Ivana Vinković, Patrik Gotal, Josip Deanović

Piše: Božica Ravlić

Foto: Mario Sačer