Grad Zagreb: Projekt promicanja mentalnog zdravlja s naglaskom na mlađu populaciju

Mentalno zdravlje opisuje se kao "stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno te pridonositi svojoj zajednici"

 

Grad Zagreb, u suradnji s Domom zdravlja Zagreb - Zapad / Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Klinikom za psihološku medicinu KBC Zagreb započinje provedbu pilot projekta 'Promicanje mentalnog zdravlja'.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), mentalno zdravlje je dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo duševne bolesti. Mentalno zdravlje SZO opisuje kao "stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno i pridonositi svojoj zajednici“.

Na mentalno zdravlje mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući biološke, psihološke i socijalne čimbenike. Smetnje mentalnog zdravlja obuhvaćaju duševne probleme i oštećeno funkcioniranje povezano s distresom, simptomima ili klinički izraženim poremećajima, kao što su shizofrenija ili depresija.

Cilj ovog zdravstveno-edukativnog projekta je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima. Mentalno zdravlje mladih prepoznato je kao jedno od odrednica Svjetske zdravstvene organizacije na koje treba staviti poseban naglasak. Ciljna populacija: učenici (390 učenika III. razreda srednjih škola), nastavnici, šira zajednica.

U okviru provedbenih aktivnosti učenici i nastavnici će biti upoznati i s mogućnostima besplatnog savjetovanja (bez uputnice) u okviru zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Grad Zagreb, te će im biti podijeljen i 'Informativni vodič namijenjen mladima', a kojega je izradio Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Savjetom mladih Grada Zagreba.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti