Gubi li osoba s invaliditetom pravo na mirovinu ako pokrene vlastiti ili dobije honorarni posao?

PITANJE: Z. D. (46) Poštovani, imam par pitanja u vezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Imam 46 godina, u braku sam i imam troje djece, a živim u Bedekovčini.

 

Gluha osoba sam od rođenja sa završenom SSS spremom Godine 2000. operiran sam i ugrađena mi je umjetna pužnica, što mi je malo olakšalo kontakt s familijom, pogotovo s djecom

Interesira me postoji li mogućnost da se zaposlim, jer sam u mirovini. No, to je mala mirovina, nije dovoljna ni za preživljavanje, pa tražim dodatan posao koji bi me malo egzistencijalno podigao. Imam uvjet za samozapošljavanje ali nisam siguran što da otvorim.

Radio sam u zaštitnoj radionici, ali sam zbog viška radne snage bio izbačen na ulicu. Hoću li, dobijem li honorarni posao, ostati bez invalidske mirovine?

ODGOVOR: Ovdje čitatelj nije naveo da li se nalazi u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad ili u invalidskoj mirovini zbog opće nesposobnosti za rad.

Ukoliko se nalazi u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad (djelomične nesposobnosti za rad) tada u slučaju da se zaposli (sklopi Ugovor o radu) neće izgubiti svoju invalidsku mirovinu nego će ona biti samo umanjena za određeni iznos, odnosno primati će polovicu invalidske mirovine i cijelu plaću, ujedno će mu ići mirovinski staž.

Ukoliko se čitatelj nalazi u invalidskoj mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, tada može raditi samo preko Ugovora o djelu ili Ugovora o honorarnom radu koji ne utječu na njegovu mirovinu, ili u slučaju sklapanja Ugovora o radu (koji utječe na invalidsku mirovinu) morati će ponovno ići na komisiju za vještačenje invalidnosti koja će ponovno procjenjivati o njegovoj radnoj sposobnosti.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti