Revolucija u medicini: Bojenjem tumorskih stanica do učinkovitije borbe protiv karcinoma

Postupak nagovješćuje i kraj intenzivnim i iscrpljujućim kemoterapijama, s obzirom na to da će liječnici biti sigurni da su uklonili sve turmorske stanice

 

Operacije karcinoma i liječenje karcinomskih bolesti u idućih će se desetak godina značajno izmijeniti zbog metode bojenja tumorskih stanica, zahvaljujući kojoj će kirurzi vrlo precizno uspjeti odstraniti kancerozne nakupine, kažu znanstvenici s američkoga Sveučilišta Standford.

Grupa biokemičara s tog sveučilišta pokazala je da je moguće obojiti enzime što ih proizvode kancerozne stanice, zbog čega je puno lakše opaziti tumore i preciznije ih odstraniti te poštedjeti okolno zdravo tkivo, piše britanski Telegraph.

Postupak nagovješćuje i kraj intenzivnim i iscrpljujućim kemoterapijama, s obzirom na to da će liječnici biti sigurni da su uklonili sve turmorske stanice.
"Znam da zvuči poput znanstvene fantastike, no za manje od deset godina ovo će postati standardna praksa", kaže dr. Matthew Bogyo sa Stanforda.
Nova tehnologija funkcionira na način da se pacijentu uvede intravenski drip kojim se u krv postupno ukapavaju svijetleće molekule boje, a one potom krvotokom "putuju" do tumora. Kirurzi nakon toga uvode mikrokameru u organizam, a ona pokazuje tumor u fluorescentnoj svijetlozelenoj boji. 
U medicini se već koristi fluorescentna citoskopija. Riječ je o prirodnom tipu aminokiseline koja se u većim količinama u kanceroznim stanicama pretvara u fluorescentan protein. 
Laboratorij dr. Bogyja još od 2003. razvija kemijske agense koji ciljaju na enzime što ih izlučuju tumorske stanice."Težimo tomu da osvijetlimo bilo koju leziju koju želimo ukloniti. Enzimi što ih proučavaju moji kolege mogu se primijeniti kod bilo kojeg upalnog procesa", rekao je.
Nova metoda otkrivanja kancerogenih stanica trebala bi znatno smanjiti troškove, jer u većini slučajeva ne bi trebalo biti recidiva, odnosno prva bi operacija mogla biti u potpunosti uspješna.
Pregled razvoja nove tehnologije objavljen je u časopisu Chemistry & Biology.

Hina

 

Povezane vijesti