Mirjana Rakić: Kako sam doživjela prosvjed protiv odluke Vijeća za elektroničke medije

Odgovarajući na kritike da Vijeće nema iste kriterije prema svim medijima jer je kaznilo Z1 zbog poticanja na mržnju, ali ne HTV zbog izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je HSP AS nazvao profašističkom, odnosno ustaškom, Rakić je rekla su dobili niz pritužbi koje će Vijeće temeljito obraditi o čemu će potom obavijestiti javnost

 

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić izjavila je u nedjelju u emisiji "Nedjeljom u dva" da su donijeli zakonsku odluku kada su televiziji Z1 na tri dana zabranili emitiranje zbog poticanja na mržnju, a za prosvjed koji je protiv takve odluke održan pred sjedištem Vijeća rekla je da je bio daleko više od mirnog.

 Rakić je dodala kako nije bilo ugodno vidjeti masu ljudi, ali da problem nije u mirnom prosvjedu, jer svaki građanin ima pravo mirno prosvjedovati ako se ne slaže s nekom odlukom. No, ono što se dogodilo u Jagićevoj ulici ni u kojem slučaju nije bio mirni prosvjed, kazala je te ocijenila tužnim i strašnim prozivanja iz mase, bez poznavanja činjenica.   Oni, kazala je, vrlo lako zakuhaju emocije i vrlo lako se izvikuje ono što se izvikivalo njoj, a to je da ide u Srbiju.

 "Ja u Srbiju nemam pošto ići. Mogli su isto tako vikati da idem u Pakistan. Ovo je moja domovina, ovo je moj grad i ja iz nje nikad neću otići", rekla je Rakić kojoj su predstavnici prosvjednika koje je primila na razgovor predali četnička obilježja.

 Upitana zašto je primila ljude koji su joj uručili četničku šajkaču jer je bilo ponižavajuće vidjeti je da mora trpjeti takvu situaciju, Rakić je odgovorila da govor mržnje jest poniženje.

"Primili smo predstavnike prosvjednika, to je najnormalnije, da kažu zašto prosvjeduju, no, oni to nisu rekli, osim da je to verbalni delikt", kazala je Rakić.

 Upozorila je da do danas nitko iz političkog i državnog vrha nije reagirao u vezi s tim prosvjedom, a da šest tisuća ljudi na ulici nije mala stvar ni u jednoj državi.

 Upitana otkud Vijeću pravo da zaključi što je govor mržnje i ne bi li to tijelo trebalo sačekati odluku Državnog odvjetništva, Rakić je odgovorila da su to paralelne stvari, i da je jedno slučaj uputiti Državnom odvjetništvu na daljnju proceduru, što je Vijeće učinilo, a drugo je što treba učiniti Vijeće.

Odbacila je kritike da su članovi Vijeća nestručni, ustvrdivši da su su oni raznih struka, a da samo Vijeće ima agenciju i pet vrhunskih pravnika za medijsko pravo i provođenje Zakona o elektroničkim medijima, koji govori i o poticanju na mržnju i nasilje po raznim osnovama.

Ustvrdila je da postoje dvije mogućnosti: privremeno i trajno oduzimanje koncesije. Svjesna je, kaže, oštre odluke, ali Vijeće je bilo jednoglasno. Dodala je da u Vijeću nisu ni ekstremni ljevičari niti desničari, a najmanje anacionalni, kako ih neki prozivaju.

Odgovarajući na kritike da Vijeće nema iste kriterije prema svim medijima jer je kaznilo Z1 zbog poticanja na mržnju, ali ne HTV zbog izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je, članicu Domoljubne koalicije - HSP AS nazvao profašističkom, odnosno ustaškom, Rakić je rekla su dobili niz pritužbi koje će Vijeće temeljito obraditi o čemu će potom obavijestiti javnost.

"To je govor Zorana Milanovića u vašoj emisiji, vi ste ga objavili i na taj govor može svatko reagirati. Mi ne reagiramo na ono što vaš sudionik kaže u vašoj emisiji. Naravno da će nakon toga biti reperkusija", rekla je te ponovila kako je tu važna odgovornost prema javno izgovorenoj riječi.

 Na pitanje je li to govor mržnje, odgovorila je: "Pa govor ljubavi sigurno nije, prema tim strankama i odnosima s njima". 

Hina

 

Povezane vijesti