Borba za ravnopravnost: Lego kockice u kampanji za veća prava osoba s invaliditetom

Lego je lansirao figuru nasmijane osobe u invalidskim kolicima kojoj društvo pravi pas vodič za slijepe i slabovidne, zajedno s nekoliko novih figura

 

Udruga Toy Like Me, koja se bori za bolju zastupljenost i predstavljanje osoba s invaliditetom među igračkama, prošle je godine kontaktriala Lego i pokrenula kampanju. Aktivisti udruge Toy Like Me peticijom kojom je prikupljeno je više od 20 tisuća potpisa od danske su tvrtke zatražili da na pozitivan i realniji način prikažu invalidnost kroz popularne igračke.

Nedavno je Lego je na sajmovima dječjih igračaka u Nurnbergu i Londonu predstavio prvu figuru u invalidskim kolicima u sklopu seta 'Fun in the Park', koji će se na tržištu pojaviti u lipnju.

Lego je lansirao figuru nasmijane osobe u invalidskim kolicima kojoj društvo pravi pas vodič za slijepe i slabovidne, zajedno s nekoliko novih figura - prodavača sladoleda, biciklista i muškarca koji gura kolica s bebom.

“Ovo je izuzetno važno”, izjavila je Rebecca Atkinson, osnivačica Toy Like Me, naglasivši da je Lego kao jedan od najvećih proizvođača igračaka napravio veliki korak uvođenjem ove figurice. “Ovim potezom Lego svoj djeci s invalidetom i teškoćama u razvoju poručuje da je uz njih”.

Atkinson je pohvalila taj korak ali je i naglasila da je razočaravajuće da ne postoje figurice mladih osoba s invaliditetom.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti