Humanitarni karnevalski bal: Senzorni park za osmijeh osoba s autizmom

Sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama uzvanika bit će donirana Centru za autizam Rijeka za opremanje senzornog parka

 

U palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja 6. veljače održat će se Humanitarni karnevalski bal. Ulaznice se mogu nabaviti po cijeni od 400 kuna za dvije osobe u Turističkom informativnom centru (TIC), Korzo 14, Rijeka.

Sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama uzvanika bit će donirana Centru za autizam Rijeka za opremanje senzornog parka u sklopu projekta 'Senzorni park za naš osmijeh'.

Organizatori Humanitarnog karnevalskog bala su Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Rotary Club Rijeka – Sv. Vid, te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Što svako dijete s autizmom želi da znate?

"Ja sam dijete s autizmom. Ja nisam 'autističan'. Moj autizam je samo jedan aspekt mog karaktera. On me ne definira kao osobu.

Moja percepcija je poremećena. To znači da uobičajeni prizori, zvukovi, mirisi i okusi, kretnje koje vi možda uopće ne primjećujete u svakodnevnom životu mogu biti vrlo bolno iskustvo za mene.

Molim vas, razlikujte neću (ne želim) i ne mogu (nisam u mogućnosti to napraviti). Receptivni i ekspresivni jezik meni su podjednako teški.

Ja razmišljam vrlo konkretno. Doslovno interpretiram jezik.  Fraze, igre riječima, dosjetke, nijanse u izgovoru i sarkazam nisu nešto što ja razumijem i molim vas nemojte ih upotrebljavati u razgovoru.

Budite strpljivi s mojim ograničenim rječnikom. Meni je teško izreći što u stvari trebam/želim kada ne znam izraziti riječima ono što osjećam. Pripazite na moj govor tijela, povlačenje, uznemirenost ili druge znakove koji upućuju da nešto nije u redu.

Izražavanje i jezik ne idu mi baš sjajno, bolje mi ide vizualno učenje. Radije mi pokažite kako treba nešto učiniti nego da mi to pokušate objasniti riječima.

Usmjerite se na ono što mogu i znam učiniti, radije nego na ono što ne mogu ili ne znam. Kao i ostala djeca, lakše mi je učiti u okruženju koje uvažava različitosti.

Pomozite mi u socijalnoj interakciji. Možda izgleda kao da se ne želim igrati s ostalom djecom u parku, no najčešće samo ne znam kako započeti razgovor ili druženje.

Pokušajte utvrditi koji su «okidači» mojih emocionalnih ispada. Ti ispadi, epizode, kako god da ih želite zvati, ma kako vama užasavajuće izgledali, meni su još strašniji događaj.

Zapamtite da se autizam događa meni, ne vama. Bez vaše podrške moje šanse za uspješno samostalno odrastanje su male. Uz vašu podršku, mogućnosti su veće nego što možda mislite. Vjerujte – ja sam toga vrijedan."

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti