Mlada osoba s invaliditetom kojoj zbog 'sjedilačkog života' prijeti opasnost od dekubitusa

PITANJE: M. H. (17) Poštovani, do sada nisam imao problema s proširenim venama, ali mama me stalno upozorava da prestanem sjediti prekriženih nogu.

 

Plaši me da ću zbog takvog 'sjedilačkog života' trajno ugroziti zdravlje, a ja jednostavno volim dok sjedim prekrižiti noge. Ona mi kaže da će me to ubiti, jer sjedim u kolicima i ne osjetim svoje noge. Postoji li opasnost od dekubitusa, na što me mama također upozorava? Dekubitusa se jako plašim jer znam kakve posljedice može ostaviti, moj je prijatelj od toga imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Mislite da je moja mama u pravu?

ODGOVOR: Brojne studije tvrde da sjedenje s prekriženim nogama može biti štetno za vaše zdravlje. No, iako ima istine u tim tvrdnjama, sjedenje s prekriženim nogama neće vas ubiti. Proširene vene se obično nalaze na nogama i stopalima. One uglavnom nisu ozbiljne, ali ako su bolne, postoji razlog za zabrinutost. Godine, genetika, pretilost i trudnoća su čimbenici rizika, ali liječnici nisu u potpunosti sigurni što točno uzrokuje da krvne žile oslabe, što na kraju sprječava ispravno protjecanje krvi. Mnogi liječnici usprkos uvriježenom mišljenju potvrđuju da prekrižene noge ne uzrokuju proširenost vena tj. problemi proizlaze iz samih vena.

Istraživanje je pokazalo da sjedenje s prekriženim nogama dovodi do povećanja krvnog tlaka. Stoga se često prekrižene noge povezuje s kardiovaskularnim rizikom. Takvo sjedenje može dovesti do privremenog povećanja krvnog tlaka – to ne znači da će naštetiti vašem zdravlju srca ili izazvati osobito riskantno povišenje krvnog tlaka. Ako ste u opasnosti od krvnih ugrušaka, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o tome kako držanje i sjedenje mogu utjecati na vaše zdravlje.

Dokazi koji potvrđuju da prekrižene noge mogu uzrokovati probleme za cirkulaciju dugoročno su malobrojni. Kao i kod bilo kojeg drugog položaja, ako predugo boravite u jednoj poziciji dolazi do trnaca i ukočenosti. Sjedenje s prekriženim nogama može stvoriti pritisak na živac peroneus, koji se nalazi u stražnjem dijelu koljena. Većina ljudi će promijeniti svoj položaj kada počnu osjećati nelagodu. Ključno je da se usredotočite na poboljšanje vašeg držanja.

Agencija za zdravstveno osiguranje u Hanoveru priopćila je da zaposlenici ne bi trebali držati nogu preko noge dok sjede za stolom. Noge trebaju stajati paralelno jedna uz drugu a koljena trebaju biti pod kutom od 90 stupnjeva. Isto se odnosi na ruke i laktove. Bedra također trebaju biti pod pravim kutom u odnosu na tijelo.
Stručnjaci savjetuju redovito mijenjanje položaja sjedenja zbog opuštanja mišića kralježnice. Bez obzira na kolica borite se protiv sjedilačkog načina života istezanjem i fokusiranjem na uspravno držanje kralježnice, a pokušajte i ne prebacivati nogu preko noge obzirom na opasnost od nastanka dekubitusa.

In Portal

 

Povezane vijesti