Centar Silver: Psi pomagači za slijepe i slabovidne osobe i za oboljele od epilepsije

"Psi pomagači osobama oboljelim od epilepsije trenirani su za pružanje prve pomoći neposredno nakon epileptičnog napada, primjerice aktivirajući alarm za pozivanje pomoći, buđenjem osobe lajanjem, donošenjem telefona ili lijekova", kaže direktor centra Marijan Alfonzo Sesar

 

U Centru za rehabilitaciju Silver započeli su novi programi edukacije instruktora i trenera pasa, a među njima je i obuka za školovanje pasa pomagača osobama oboljelim od epilepsije, prva takva obuka u Hrvatskoj, objavili su u srijedu u tom Centru.
Direktor Centra za rehabilitaciju Silver Marijan Alfonzo Sesar naglasio je da centar, u kojem se školuju i terapijski psi i psi vodiči, novim programom želi omogućiti dodjelu pasa pomagača osobama s epilepsijom. 
 "Zbog toga smo pozvali Carolinu Thienpont s odškolovanim psom pomagačem Lupa. Thienpont je jedna od osnivačica belgijske Škole pasa pomagača Hachiko - jedne od malobrojnih škola koje provode obuku i dodjelu pasa pomagača osobama oboljelim od epilepsije, te će obučavati instruktore i trenere", rekao je Sesar.
Centar Silver, dodao je, prima zamolbe roditelja i osoba oboljelih od različitih bolesti, primjerice epilepsije, dijabetesa, te drugih rijetkih medicinskih stanja za dodjelu psa pomagača odškolovanih prema specifičnostima oboljelog korisnika.
"Psi pomagači osobama oboljelim od epilepsije trenirani su za pružanje prve pomoći neposredno nakon epileptičnog napada, primjerice aktivirajući alarm za pozivanje pomoći, buđenjem osobe lajanjem, donošenjem telefona ili lijekova.  Mogu razviti i sposobnost najave epi-napada, dvadesetak minuta prije nego se napad dogodi. Također su pomoć u izbjegavanju potencijalno opasnih okolnosti, pri prelasku ulice ili držanja sigurne distance od nekog ruba i slično", objasnio je Sesar.
 U Centru Silver pretežno su retriveri, zlatni retriveri i labradori, a ovisno kakvu pomoć korisnik treba, takva se pasmina obučava, ako je pas primjerice potreban i kao oslonac za osobe u invalidskim kolicima, tada se traže veće pasmine."Edukacija je dugotrajna, pas se dok je malen mora socijalizirati u nekoj privremenoj obitelji, u čemu uvelike pomaže centar koji osigurava hranu, veterinarsku skrb, ali i pomoć kod odgoja. Centar trenutno ima sedam pasa koje bi trebalo privremeno udomiti- socijalizirati, na godinu ili godinu i pol", navodi Sesar.
Voditeljica Odjela za socijalizaciju i školovanje pasa Julijana Matušić rekla je kako psi prolaze socijalizaciju u obitelji, ali dolaze i u centar na vježbe te im njihov trener daje upute. "Pas s godinu dana ide na pregled, a s godinu i pol ide u školu u kojoj se kroz dva tjedna usmjeri u program, te se školuje oko osam mjeseci", kaže Matušić.
Pomoćnica pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić rekla je da Zagreb financira dvije trećine, a država jednu trećinu tog centra. 
 "Brzim koracima centar Silver se pretvara u širi, regionalni centar izvrsnosti, socijalnih inovacija, programa i slično. Stoga ih podržavamo u svakom pogledu kako bi djeca s poteškoćama mogla primati njihove usluge", kazala je.
 Blondi je pas koji je oko pet mjeseci s Editom, djevojčicom koja se rodila sa zdravstvenim poteškoćama, ali bez konkretne dijagnoze. Blondi je zaslužna što se djevojčici uvelike smanjio broj napadaja, poboljšala je držanje i hod, osamostalila se, a nisu joj više potrebna ni invalidska kolica. Poboljšanje se primijetilo u njenom govoru i komunikaciji s drugima čemu su se čudili i Editini logopedi. Editina majka kaže da su Edita i Blondi nerazdvojne -  svaki dan idu zajedno u vrtić, kazalište i šetnje.

Hina