Ivan Vilibor Sinčić: Saborski zastupnici nakon mandata trebaju na burzu rada

Govoreći o zastupničkim naknadama šef Živog zida ocijenio je da su se mnogi zastupnici otuđili od naroda te je dodao kako osobno želi biti bliži biračima, čija je prosječna plaća nešto viša od 5000 kuna

 

Predsjednik i saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je kako mu je drago što je rast rejtinga njegove stranke pokazao kako birači prepoznaju njezinu dosljednost, a uzrok istodobnom padu popularnosti Mosta vidi u njegovoj poslijeizbornoj suradnji s HDZ-om. 

"Očekivano je da je pad popularnosti Mosta nama donio rast, jer birači žale što su slijedili medijsku reklamu i u tim ljudima vidjeli nekakvo rješenje, a sad se pokazalo da nije baš tako", ocijenio je Sinčić gostujući u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija. 

Sinčić je objasnio da Živi zid, za razliku od Mosta, nije koalirao sa strankama koje su se otpočetka izmjenjivale na vlasti, a s kojima se, ocijenio je, ne može koalirati jer su nepopravljive.
 Smatra da je rastu popularnosti Živog zida znatno pridonijela i njegova borba za ukidanje i smanjenje zastupničkih privilegija, a boji se da bi Mostovo neispunjavanje predizbornih obećanja moglo umanjiti izglede na budućim izbornima bilo koje treće opcije. 

Govoreći o zastupničkim naknadama ocijenio je da su se mnogi zastupnici otuđili od naroda te je dodao kako osobno želi biti bliži biračima, čija je prosječna plaća nešto viša od 5000 kuna na mjesec. "Zemlja nam je u ovakvom stanju, drugo je da smo bogati, onda bi mi političari zasluživali višu plaću", objasnio je Sinčić.

Najavio je da će poduprijeti prijedlog da se zastupnicima ukine pravo na naknadu plaće godinu dana nakon isteka mandata, tzv. "šest plus šest", iako je Most, upozorio je, amandmanom predvidio da se zakon primjenjuje tek od idućeg saziva Sabora. 

"Podržat ću zakon iako je on ostatak ostataka onoga što je Most najavljivao. Privilegije su prevelike i mislim da bi zastupnici nakon mandata trebali imati ista prava kao i drugi građani na burzi rada", rekao je. 
Na opasku da je sustav složen i da se prava zastupnika ne mogu ukinuti bez intervencije u najmanje tri zakona, Sinčić je uzvratio kako Most, ako nije imao namjeru to provesti, nije trebao ni obećavati rezanje privilegija.

Nada se da će u Sabor uskoro doći prijedlog državnog proračuna. "Teško je dati sud o proračunu kad prijedlog još nismo dobili. Čuli smo mnogo toga, da će se reformirati zdravstvo, ova ili ona institucija, ali još je sve u nekom oblaku i zasad možemo samo spekulirati, ali htio bih da napokon dođe proračun, da nešto konkretno imamo u Saboru, jer se zasad bavimo samo starim izvješćima", rekao je Sinčić.

 Razočaralo ga je, rekao je, imenovanje članova iz reda zastupnika u Državno sudbeno vijeće, u koje su prošlog petka izabrani Davorin Mlakar (HDZ) i Orsat Miljenić (SDP).
 Ustvrdio je kako je prijedlog imenovanja pred zastupnike došao samo pola sata prije glasovanja te je dodao kako ne vjeruje da će bivši ministri pridonijeti nužnom poboljšanju rada DSV-a. 
 "DSV je važna institucija, koja bira suce i odlučuje o disciplinskim postupcima i jedna je od faraonskih institucija koje u svom djelokrugu rade što hoće jer ih nitko ne kontrolira. Sudeći po imenovanju, čini se da će se nastaviti ta politika", ocijenio je Sinčić. 

Hina

 

Povezane vijesti