Ženska mreža Hrvatske: Protestni marš 'Ženama je dosta!' za ravnopravnost ljepšeg spola

"Ženama je dosta partnerskog i drugih oblika nasilja kojima smo izložene svakodnevno. Ženama je dosta toga da se nas kažnjava za nasilje koje smo preživjele", navodi se uz ostalo u pozivu Ženske mreže Hrvatske

 

Ženska mreža Hrvatske poziva na protestnu akciju 'Ženama je dosta!' koja u utorak, 8. ožujka u 11 sati kreće okupljanjem na Trgu žrtava fašizma.

Poziv prenosimo u cijelosti:

"ŽENAMA JE DOSTA!, središnja je poruka ovogodišnje protestne povorke, kojoj će se pridružiti žene, članice ženskih organizacija širom Hrvatske. Ženama je dosta političke podzastupljenosti i izigravanja važećih zakona. Dosta nam je istjerivanja s tržišta rada, nezaposlenosti, neplaćenog, potplaćenog ili manje plaćenog rada i tjeranja natrag u privatnu sferu. Ženama je dosta prebacivanja tereta za obitelj i odgoj djece isključivo na leđa žena, bez društvenih servisa. Dosta nam je prijetnji da će nam smanjiti stečena prava koja štite naše seksualno i reproduktivno zdravlje i oduzeti kontrolu i pravo odlučivanja o vlastitom tijelu! Ženama je dosta partnerskog i drugih oblika nasilja kojima smo izložene svakodnevno. Ženama je dosta toga da se nas kažnjava za nasilje koje smo preživjele. Ženama je dosta zato što država ne poduzima ništa da spriječi femicid.

Zahtijevamo primjenu zakona te nacionalnih i međunarodnih dokumenata i mehanizama kojima se osigurava provedba ustavnog načela ravnopravnosti spolova i ostvarenje ženskih ljudskih prava.

Protest započinje u utorak, 8. ožujka u 11 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga b. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu. Svoje zahtjeve ćemo predati Vladi.

Pozivamo građanke i građane, predstavnice i predstavnike državnih tijela i institucija, organizacija civilnog društva, političkih stranaka i sindikata koje/i su zabrinuti zbog urušavanja ženskih prava i ugrožavanja osnovnih društvenih vrijednosti u Hrvatskoj da nam se pridruže!

Izvor: civilnodrustvo.hr

 

Povezane vijesti