Koprivnica: Senzorički park mora biti u funkciji integracije djece s teškoćama u razvoju s vršnjacima bez invaliditeta

"Ne želimo razdvajanje djece nego, naprotiv, omogućavanje integracije djece s teškoćama s vršnjacima bez invaliditeta. No oni koji upravljaju gradom - prijateljem djece - nisu svjesni ili nisu sposobni shvatiti što su senzorički parkovi", zaključio je Siniša Bosanac

 

U Koprivnici je na Trgu kralja Zvonimira uređeno novo dječje igralište s kojeg su uklonjene stare sprave i postavljena nova igrala. No, namjera Grada Koprivnice i koprivničkog Komunalca nije ispunjena, usprkos tome što su, kako kažu iz Komunalca, konzultirali stručnjake da bi elementi koji su ugrađeni pružali mogućnost igre različitih dobnih skupina mališana te zajedničku igru djece s teškoćama u razvoju i ostale djece. Fotografija u prilogu govori više od riječi.

Iz Građanske inicijative 'Koprivnica kakvu zaslužujemo' ističu da je igralište uređeno nepromišljeno jer se, kako kažu, sprave razmjestilo bez jasnog reda, međusobnih staza poveznica i bez podloga, na zemlju ili u pijesak.

"U redu je da podloga bude neravna i različitih struktura – to hodajućim korisnicima pruža poželjna iskustva, kao što supoticanje motoričkih vještina i vježbanje ravnoteže", kaže Katarina Škorvaga, prof. rehabilitator i senzorni terapeut.

"To što je park na pijesku i zemlji nije nužno loše. Međutim, važno je omogućiti pristup osobama u kolicima svakoj spravi u parku i svim 'osjetilnim izvorima'. To se može i treba riješiti 'spojnom' stazom i rampom. Ukoliko rampa postoji ne znači da igralište ne mogu koristiti djeca bez teškoća, već tek tada mogu na igralištu biti i jedni i drugi. Senzorički park je park koji podrazumijeva sve senzoričke podražaje i iskustva, dakle u njemu bi se trebale naći sprave koje pružaju iskustvo vestibularnog podražaja, proprioceptivnog podražaja (nešto za skakanje, penjanje, nešto po čemu se može bacati cijelim tijelom, razni tuneli i slično), taktilnog podražaja (park treba sadržavati čim više različitih tekstura). Pošto je riječ o parku poželjno je čim više prirodnih materijala (drvo, zemlja, pijesak, kamen), poželjne su različite biljke koje se mogu dodirnuti, mirisati. Poželjno je da djeca mogu istraživati svim osjetilima. Bilo bi dobro da se omoguće i različiti zvukovi", zaključuje Katarina Škorvaga.

U Građanskoj inicijativi 'Koprivnica kakvu zaslužujemo' općenito su nezadovoljni stanjem na svim dječjim igralištima na gradskom području. Bez obzira na starost, korištenje i brojnost sprava, ona su u lošem stanju.

"Ne postoji njihovo sustavno, redovito i cjelovito održavanje", naglašavaju Miodrag Maričić, Siniša Bosanac, Nino Hat i Mira Adamović ispred Inicijative, te predlažu izgradnju senzoričkog parka u koprivničkom parku koji bi bio prvenstveno namijenjen i djeci s teškoćama u razvoju.

"Nemali novac potrošen je za šest sprava iz nejasnih razloga zašto se nije sve njih objedinilo u senzorički park? Senzoričke parkove mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju, ali i djeca bez teškoća. Ne želimo razdvajanje djece nego, naprotiv, omogućavanje integracije djece s teškoćama s onom djecom bez teškoća. No oni koji upravljaju gradom - prijateljem djece -nisu svjesni ili nisu sposobni shvatiti što su senzorički parkovi", zaključio je Siniša Bosanac.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti