Dan invalida rada: Sve je više osoba s invaliditetom koje imaju problema na radnom mjestu

"Osobe s invaliditetom sposobne su dati svoj doprinos društvu, svojoj obitelji i sebi. Predrasude o osobama s invaliditetom kao manje sposobnima, slabijima i nemoćnima stvaraju krivu sliku na temelju koje se osobe s invaliditetom gleda kao trošak i teret državi i društvu", upozoravaju iz HSUIR-a


 

"Važno je da zaštita na radu, ne samo u radnoj sredini, postane sastavni dio odgovornog ponašanja, poslovne politike i društvenog odgovornog poslovanja, pri čemu se vrednuje odnos prema životu, zdravlju i očuvanju radne sposobnosti, odnos prema zaštiti okoliša i društvenoj zajednici", poručeno je u ponedjeljak na obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske. Izložba-Okrugli stol (76).JPG Izložba-Okrugli stol (75).JPG Izložba-Okrugli stol (74).JPG Izložba-Okrugli stol (73).JPG Izložba-Okrugli stol (72).JPG Izložba-Okrugli stol (70).JPG Izložba-Okrugli stol (69).JPG Izložba-Okrugli stol (68).JPG Izložba-Okrugli stol (66).JPG Izložba-Okrugli stol (65).JPG Izložba-Okrugli stol (64).JPG Izložba-Okrugli stol (58).JPG Izložba-Okrugli stol (57).JPG Izložba-Okrugli stol (56).JPG Izložba-Okrugli stol (54).JPG Izložba-Okrugli stol (53).JPG Izložba-Okrugli stol (52).JPG Izložba-Okrugli stol (51).JPG Izložba-Okrugli stol (50).JPG Izložba-Okrugli stol (49).JPG Izložba-Okrugli stol (47).JPG Izložba-Okrugli stol (46).JPG Izložba-Okrugli stol (45).JPG Izložba-Okrugli stol (42).JPG Izložba-Okrugli stol (40).JPG Izložba-Okrugli stol (39).JPG Izložba-Okrugli stol (38).JPG Izložba-Okrugli stol (36).JPG Izložba-Okrugli stol (35).JPG Izložba-Okrugli stol (34).JPG Izložba-Okrugli stol (32).JPG Izložba-Okrugli stol (31).JPG Izložba-Okrugli stol (30).JPG Izložba-Okrugli stol (29).JPG Izložba-Okrugli stol (28).JPG Izložba-Okrugli stol (26).JPG Izložba-Okrugli stol (24).JPG Izložba-Okrugli stol (23).JPG Izložba-Okrugli stol (21).JPG Izložba-Okrugli stol (20).JPG Izložba-Okrugli stol (19).JPG Izložba-Okrugli stol (10).JPG Izložba-Okrugli stol (9).JPG Izložba-Okrugli stol (8).JPG Izložba-Okrugli stol (7).JPG Izložba-Okrugli stol (6).JPG Izložba-Okrugli stol (5).JPG Izložba-Okrugli stol (3).JPG Izložba-Okrugli stol (2).JPG Izložba-Okrugli stol (1).JPG

Povodom tog dana, Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) organizirao je izložbu u suradnji s ustanovom URIHO pod nazivom "Svijet kroz moj objektiv" i okrugli stol na temu "Prevencija nastanka invaliditeta".

"Osobe s invaliditetom sposobne su dati svoj doprinos društvu, svojoj obitelji i sebi. Predrasude o osobama s invaliditetom kao manje sposobnima, slabijima i nemoćnima stvaraju krivu sliku na temelju koje se osobe s invaliditetom gleda kao trošak i teret državi i društvu", upozoravaju iz HSUIR-a. Pretpostavka je da je, kako navode, od ukupno 515.782 osobe s invaliditetom, barem polovica onih koji bi mogli raditi kada bi im se osigurala podrška u školovanju i radu. 

"Sve javne politike, zakonodavstvo i odluke koje donosi bilo koja organizacija, institucija ili poslodavac ne smiju zanemariti da su osobe s invaliditetom potencijalna snaga, a ne slabost pa ih kao takve treba i tretirati u zakonima, odlukama i programima", poručuju iz Saveza.

Predsjednik HSUIR-a  Josip Petrač istaknuo je da je misao vodilja obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske da njihove temeljne udruge na svom području djelovanja i provođenja programskih aktivnosti i socijalnih programa ostvare potrebnu razinu komunikacije sa svojim sugrađanima, promoviraju prava osoba s invaliditetom i podižu nivo javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada, borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom na svim područjima života.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je da je sve više onih osoba koje, neovisno o kojem se uzroku invaliditeta radi, imaju problema na radnim mjestima. Poslodavci, kaže, ne prepoznaju njihove specifičnosti, različitosti i potrebe za prilagodbom i nalaze načine koji su vrlo štetni za te osobe - usmjeravaju ih prema siromaštvu, socijalnom smjeru i nalaze načine kako da ih umirove. 

Potrebno je stoga, ističe Slonjšak, osnažiti profesionalnu rehabilitaciju, jer "dokle god nemamo kvalitetnu profesionalnu rehabilitaciju, nećemo imati načine da zadržimo te osobe na radnome mjestu".

Naglasila je da postoje brojne osobe koje imaju invalidnosti, odnosno oštećenja koja su nevidljiva i često izgledaju kao da su zdrave, a zapravo ne mogu biti na nekom mjestu mirni i strpljivi jer ih boli ili imaju neko psihičko oštećenje.

"Svima njima potrebno je pomoći, trebamo prevenirati invaliditet i mogućnost da te osobe postanu invalidi rada i da moraju pokucati na vrata mirovinskog sustava, pogotovo socijalnog", poručila je.

Slonjšak je u prostorijama Saveza otvorila skupnu izložbu fotografija pod nazivom "Svijet kroz moj objektiv", a postavljene fotografije djela su profesionalnih i amaterskih fotografa s invaliditetom. Isti postav fotografija prvi put je izložen u galeriji Sunce u organizaciji In Portala i URIHO-a. Na izložbi je predstavljeno 11 autora različite dobi s različitim vrstama invaliditeta.

Drugi dio obilježavanja bio je predviđen za okrugli stol gdje je istaknuto kako nadležna ministarstva nemaju sluha za osobe s invaliditetom. Stoga je proračun smanjen upravo na uštrb najranjivije skupine ljudi i to za 45 milijuna kuna.

Pomoćnica ravnatelja URIHO-a i bivša saborska zastupnica Ljubica Lukačić naglasila je kako je izuzetno nezadovoljna činjenicom da osobe s invaliditetom ne mogu samostalno zatražiti vještačenje te da se u cjelokupnom sustavu mora znati tko je osoba s invaliditetom.

U Hrvatskoj postoji 216 udruga osoba s invaliditetom i za većinu njihovih članova to je jedini način institucionalizacije te ostvarivanje pojedinih prava. Stoga su s okruglog stola poslane vrlo važne poruke. Potrebno je u što kraćem roku izraditi nacrt Zakona o inkluzivnom dodatku te usvojiti nacrt Zakona o udrugama od posebnog interesa. U tu svrhu ovih će se dana održavat sastanci u nadležnim ministarstvima.

"Pravobraniteljstvo je zatražilo sastanak u Ministarstvu socijalne politike i mladih kako bi doznali zbog čega se osobama s invaliditetom oduzima 45 milijuna kuna, a osim toga svi mi želimo jedan dokument kojim se dokazuje tko je osoba s invaliditetom. Vladino povjerenstvo za osobe s invaliditetom se stalno mijenja i to zasigurno neće doprinijeti donošenju nacrta Zakona o inkluzivnom dodatku“, zaključila je Slonjšak.

Osim projekta osobnog asistenta, zadnjih 20 godina na području kvalitete življenja osoba s invaliditetom nema značajnijeg pomaka, stoga je nužno na to upozoriti nadležne institucije i cjelokupnu javnost.

In Portal / Hina

Foto: Stjepan Hojsak

 

Povezane vijesti