Zlatko Bočkal: Prilika za promociju pozitivne slike i postignuća invalida rada

Udruga invalida rada Zagreba zahvaljujući svom kontinuiranom i vrlo aktivnom radu punih 50 godina danas broji više od 9.000 članova

 

Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka, Udruga invalida rada Zagreba obilježila je u svojim prostorijama u ulici Nova cesta 86, s početkom u 15 sati.

Predsjednik Udruge invalida rada Zagreba Zlatko Bočkal imao je uvodnu riječ uz predstavljanje programa Udruge za 2016. godinu.

“Iznimno je važno osvijestiti širu javnost o problemima s kojima su osobe s invaliditetom suočene na svakodnevnoj bazi, a među kojima su najviše zastupljene predrasude i stereotipi. Dani kao što je Nacionalni dan invalida rada jedinstvene su prilike za podizanje javne svijesti, ne samo o problematici osoba s invaliditetom, već i o njihovim pravima i interesima, kao i prilika za promociju pozitivne slike i postignuća invalida rada, a sve sa ciljem osiguravanja što bolje kvalitete života”, rekao je Bočkal, predsjednik UIR-a Zagreba.

Program rada krovne organizacije Hrvatskog saveza udruga invalida rada za 2016. predstavio je predsjednik Saveza Josip Petrač, uz pojašnjenje nastanka i značenja Nacionalnog dana invalida rada, budući je u tome sudjelovao od samih početaka.

Od uvaženih gostiju obilježavanju su se odazvali Leke Sokolaj, izvršni direktor i pravnik Hrvatskog saveza udruga invalida rada – HSUIR-a, Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja URIHO-a, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marija Mustač, voditeljica Odjela za osobe s invaliditetom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Svjetlana Kopčinović, predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i voditeljica Volonterskog kluba za osobe s invaliditetom “Daj 7”, Marija Kalebota, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba, Lidija Hrastić Novak, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te predstavnici Društva distrofičara i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH-a.

Prigodne riječi uz čestitke uputili su Bakula-Anđelić, Kalebota i Lukačić.

Umjesto očekivane Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koja je ispričala svoj nedolazak, program rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu predstavila je Mira Pekeč-Knežević, uz naglasak na Program prilagodbe, koji će se podrobnije predstaviti u Knjižnici Staglišće.

Uz njih, dvoranu su do kraja ispunili članovi Udruge invalida rada Zagreba, koji su svojim dolaskom također dali obol obilježavanju ovog važnog dana.

Program je završio oko 16,30 sati riječima predsjednika UIR-a Zagreba, koji je svima zaželio sretan Uskrs i blagdane.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice UIR-a Zagreba, svi prisutni mogli su uživati u postavljenoj izložbi radova s radionica Udruge.

Hrvatski sabor je 13. veljače 2009. na sjednici donio Odluku o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka, a koja je objavljena u Narodnim novinama br. 24 od 23. veljače 2009. godine.

UIR Zagreba okuplja invalide rada na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a zahvaljujući svom kontinuiranom i vrlo aktivnom radu punih 50 godina, od 1966. godine, danas broji više od 9.000 članova. UIR Zagreba svakodnevno se bori za ostvarivanje prava i poboljšanje kvalitete života invalida rada, ali i svih osoba s invaliditetom te ujedno osigurava brojne aktivnosti za što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, a o čemu se mogu pronaći detaljni podaci na službenoj mrežnoj stranici UIR-a Zagreba: www.uir-zagreb.hr .

U srijedu 23. ožujka u Knjižnici Staglišće u Zagrebu, Augusta Prosenika 7, s početkom u 18 sati, također povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, ali i povodom obilježavanja 50. obljetnice UIR-a Zagreba, predavanja će održati Josip Petrač, Leke Sokolaj i Zlatko Bočkal. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti