Iz doma u bolju budućnost: Projekt za pomoć u zapošljavanju mladima bez roditeljske skrbi

Voditeljica projekta Mila Tatović Ramljak istaknula je da program ide dalje te da će mladima kroz edukativne radionice pružati alternativno obrazovanje i osposobljavanje

 

Otvorena medijska grupacija (OMG) predstavila je rezultate projekta "Iz doma u bolju budućnost" kojem je cilj potpora mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji su odrasli u domovima da se aktivno uključe u tržište rada.

Projekt se provodi već tri godine i zahvaljujući Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) i hrvatskim poslodavcima uspjeli smo zaposliti dosta mladih ljudi ili im omogućiti razne edukacije kako bi lakše pronašli posao, rekla je izvršna direktorica OMG-a Anita Juka.

 Dodala je i kako svake godine, u suradnji s poslodavcima, organiziraju i radionice na kojima mlade ljude u potrazi za poslom uče kako će se najbolje prezentirati, a na suradnju su im se, kako napominje, odzvali Atlantic grupa, Kaufland, Loreal, HEP, Sinestar, RBA, Optima telekom i drugi.

 Godišnje iz domova izlazi oko 90 mladih osoba koje se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje i kojima s postojećim mjerama nastojimo pomoći i pronaći posao, navela je rukovoditeljica odsjeka za mjere aktivne politike u HZZ-u Ljiljana Špoljarić.
 Svaka mlada osoba koja dođe k nama ima posebnu savjetnicu Maricu Močić Molnar koja im je na raspolaganju i koja im pomaže u pronalasku poslova i informira o svim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, ističe Špoljarić te dodaje da svaka osoba koja se prijavi na Zavod može ostvariti neku od mjera aktivne politike zapošljavanja.
 U prošloj godini kroz razne poticaje zaposleno je 20 mladih osoba, a 10 na javne radove. Njih 70 posto bilo je obuhvaćeno drugim mjerama, navela je Špoljarić te izrazila zadovoljstvo što se, i kroz ovakve projekte i suradnju, mladi koji izlaze iz domova vrlo brzo zaposle.
 Voditeljica projekta "Iz doma u bolju budućnost" Mila Tatović Ramljak istaknula je da projekt ide dalje te da će mladima kroz edukativne radionice pružati alternativno obrazovanje i osposobljavanje.
 Tim projektom želimo direktno povezati poslodavce (velike kompanije) i mlade iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz edukativnu radionicu i speed date (informativni program zapošljavanja), objasnila je Tatović Ramljak.

 S visokom stopom nezaposlenosti i nedostatkom radnih mjesta, bez potrebnih znanja i vještina, mladi koji izlaze iz domova sami se moraju suočiti s pronalaskom posla, bez podrške obitelji, ali i sustava u cjelini i zato su im takvi projekti itekako dobro došli, poručila je Tatović Ramljak.

Hina

 

Povezane vijesti