Priča iz susjedstva: Liječenje djece epileptičara kanabisom pokazalo odlične rezultate

Na osnovi studije takvo će se liječenje priznati i drugim epileptičarima među mladom populacijom, kod kojih uobičajeni farmaceutski lijekovi ne djeluju

 

Program jednogodišnjeg liječenja 23 djece oboljele od epilepsije redovnim dozama sintetičkog kanabinoida, koji su do početka ove godine provodili na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani, pokazao je odlične rezultate pa je odlučeno da se on i dalje provodi na trošak javnog zdravstva, a razmišlja se o mogućnosti da bude dostupan i drugima, piše u petak ljubljansko "Delo".

U Sloveniji epilepsiju ima oko 2500 djece i maloljetnih osoba, a kod nekih, poput epileptičara koji su bili uključeni u eksperimentalni program, uobičajeni protuepileptički lijekovi nisu djelotvorni.
"Primjenom doza sintetičkog kanabidiola (CBD), koji je prisutan i u prirodnoj konoplji, epileptički napadi kod sedmoro djece uključenih u program potpuno su nestali, kod četvero je poboljšanje zdravstvenog stanja 90-postotno, kod četvero 50-postotno. Za drugih četvoro malih pacijenata još nema definitivnih rezultata, dok samo troje na tretman nije reagiralo i nije bilo poboljšanja", kazao je za "Delo" dr. David Neubauer s kliničkog odjela za neurologiju mladih na spomenutoj klinici.
Studija napravljena na osnovi programa pokazala je da negativnih sporednih učinaka u takvom liječenju uopće nije bilo. Zato je nacionalni zdravstveni zavod pristao da se vrijeme u kojemu će mali pacijenti dobivati doze kanabonoida produži na još dvije godine i priznao troškove takvog liječenja.
Na osnovi studije takvo će se liječenje priznati i drugim epileptičarima među mladom populacijom, kod kojih uobičajeni farmaceutski lijekovi ne djeluju.
Paralelno s ovim programom odvijao se i program drugih mladih bolesnika, na kojemu su inzistirali njihovi roditelji, i u kojemu je primijenjeno liječenje prirodnim lijekovima iz medicinske konoplje. U taj je program bilo uključeno 14 djece, a epileptički su napadi prestali kod više od polovice, piše vodeći slovenski dnevnik, no dodaje da za popularizaciju i širu primjenu takve metode postoje problemi koji nisu riješeni.
Jednomjesečna terapija kanabonoidima stoji 600-800 eura, a velik otpore prema primjeni kanabinoida u liječenju epilepsije i nekih drugih bolesti postoji upravo u struci, odnosno  kod specijalista neurologa, navodi list.

Hina

 

Povezane vijesti