Autobusni kolodvor Zagreb: Blistav primjer pristupačnosti osobama s invaliditetom

Autobusni kolodvor Zagreb ima prilagođen pristup osobama s invaliditetom, kao i dizalo za njih, koje omogućava pristup katovima objekta, a postavljene su i taktilne trake za pomoć pri kretanju slijepih i slabovidnih osoba

 

Autobusni kolodvor Zagreb nalazi se na adresi Avenija Marina Držića 4, nadomak središnjeg zagrebačkog trga i uz najveće gradske prometnice. Utemeljen je 1961. godine, a izgradnjom nove kolodvorske zgrade s pripadajućim terminalima 1987. godine poprimio je sadašnji izgled. Ima veliki parking i čini Podružnicu Zagrebačkog holdinga.

Uz zagrebački Glavni kolodvor, koji se nalazi u samom središtu grada, na Tomislavovom trgu 12 i predstavlja najveći željeznički kolodvor u Hrvatskoj te je zaštićeno kulturno dobro, Autobusni kolodvor Zagreb smješten u njegovoj neposrednoj blizini, udaljen samo nekoliko tramvajskih stanica sa sjeverne i južne strane, predstavlja najveći autobusni kolodvor u Hrvatskoj. Oba su prvi dodir brojnih putnika, posjetitelja i turista sa Zagrebom, koji ih uvijek dočekuje i ispraćuje s dušom i ljubavlju.

Autobusni kolodvor Zagreb također je najveći i najmoderniji kolodvor u ovom dijelu Europe, koji svojim korisnicima omogućuje brz i siguran prijevoz. Zahvaljujući tome što ima 44 perona, autobusi svakodnevno povezuju Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske kao i s većinom ostalih europskih sjedišta.

U temeljne djelatnosti Kolodvora spadaju prijevoz putnika, prihvat autobusa, prtljage i robe, prodaja voznih karata, rezervacija mjesta u autobusima, usluge informacija, garderobe te usluge parkiranja osobnih vozila. Putna karta može se nabaviti na 15-ak prodajnih mjesta u samoj kolodvorskoj zgradi te putem interneta, a može se naručiti i telefonski uz dostavu do kućnog praga.

Kao mjesto brojnih dolazaka, odlazaka, rastanaka, iščekivanja, susreta, lijepih i onih manje lijepih trenutaka, istražili smo na koji je način prilagođen osobama s teškoćama u kretanju, pogotovo onima koji su u invalidskim kolicima i s hodalicama, te ima li omogućen nesmetan pristup za njih na kat zgrade, kao i na perone.

Prolaskom kroz cijeli Autobusni kolodvor u Zagrebu, može se vidjeti da su prostori preuređeni i suvremeno opremljeni, tako da služe obavljanju osnovne i popratnih djelatnosti. Putnici, kao i ostali korisnici koji ne putuju, a vole navratiti u kolodvorske prostore radi kupnje ili odmora, a ponekad i samo radi informacija, na raspolaganju imaju veliki broj mjesta za odmor, okrepu, kupovinu i zabavu.

“Autobusni kolodvor Zagreb ima prilagođen pristup osobama s invaliditetom, kao i dizalo za njih, koje omogućava pristup katovima objekta”, rekla je Ivana Šestić Trohar iz Odnosa s javnošću, nastavljajući da u skorije vrijeme planiraju “investiciju uređenja postojećih pristupa te infrastrukture, radi još lakšeg korištenja usluga osobama s invaliditetom i osobama koje imaju druge vrste poteškoća koje iziskuju pomoć i prilagođene uvjete kretanja”

Na pitanje imaju li osobe s invaliditetom uslugu pomoći vezano za putne torbe, kao i pomoći dolaska i odlaska u krugu Kolodvora u smislu prenošenja samih osoba s invaliditetom u kolicima i s hodalicama, pogotovo prilikom ulaska u autobuse, Šestić Trohar je odgovorila: “Prema službenim evidencijama nitko nije zatražio pomoć usluge prenošenja nekog u invalidskim kolicima, kao niti pomoć u prenošenju torbi. U slučaju potrebe Autobusni kolodvor Zagreb radi 24 sata dnevno i naše službeno osoblje u svakom trenutku drage volje može pružiti pomoć bilo kojoj osobi s invaliditetom ili drugom vrstom poteškoće kada je pomoć potrebna. Ta usluga se ne naplaćuje, a osoba se može obratiti našem glavnom prometniku, koji će organizirati radnje potrebne za pružanje adekvatne pomoći.”

Zanimalo nas je i na koji način postoji suradnja s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba, odnosno što se konkretno podrazumijeva pod aktivnim sudjelovanjem u pomoći slijepim i slabovidnim osobama pri putovanju.

“U Podružnici je zaposlena jedna slabovidna osoba, a po objektu su postavljene i taktilne trake za pomoć pri kretanju slijepih i slabovidnih osoba”, rekla je Šestić Trohar.

Na upite koje sve popuste imaju osobe s invaliditetom u korištenju usluga Kolodvora prilikom putovanja, ovisi li to o prijevoznicima te tko je od njih ponudio najviše popuste u odnosu na osobe s invaliditetom, kao i koliki je postotak tjelesnog oštećenja, odnosno invaliditeta potreban da bi netko imao pravo korištenja popusta na kupljene karte, Šestić Trohar je rekla: “Što se tiče cijena karata, Podružnica prodaje karte u ime i za račun prijevoznika, koji formiraju cijene i popuste, slijedom čega Vam predlažemo da se za detalje vezane za popuste obratite izravno njima.”

Na kraju možemo reći da Autobusni kolodvor Zagreb zadovoljava sve europske standarde te ima omogućen nesmetan pristup osobama s invaliditetom, kako u prizemnim prostorima i peronima, tako i na katu.

Piše: Klaudija Klanjčić