Zagrebačko dijabetičko društvo: Oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da imaju dijabetes

Od iznimne je važnosti kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu - njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju, pristupu skrbi i liječenju

 

Zagrebačko dijabetičko društvo neprofitna je udruga osnovana 1980. godine od strane nekolicine vizionarskih medicinskih djelatnika i angažiranih osoba oboljelih od šećerne bolest, s ciljem promicanja zdravlja, prevencije i unapređenja kvalitete života osoba oboljelih od šećerne bolesti.

Na pitanje koga sve okuplja, iz Društva smo dobili odgovor: “Okupljamo osobe oboljele od dijabetesa tipa I - osobe s poremećenim mehanizmom regulacije šećera u krvi koje uzimaju hormon inzulin, osobe oboljele od dijabetesa tipa II - osobe s poremećenim mehanizmom regulacije šećera u krvi koje se reguliraju uz pomoć dijete ili tableta, roditelje djece oboljele od dijabetesa tipa I te podržavajuće članove. Društvo također djeluje na osvještavanju javnosti o različitim aspektima i potrebama brige o osobnom zdravlju.”

Vezano za broj članova i volontere, iz Društva su rekli da “danas ima dvadesetak aktivnih volontera i preko 1700 članova, od kojih je oko 100-tinjak djece”. Aktualna predsjednica Udruge je Snježana Prgomet Andrlić, dr. dent. med.

Unutar Zagrebačkog dijabetičkog društva djeluju tri Kluba:

- Klub Poček, fokusiran na oboljele od dijabetesa tipa II;

- Klub roditelja, koji okuplja roditelje djece oboljele od šećerne bolesti;

- Klub mladih, koji okuplja mlađe osobe oboljele od inzulinski ovisnog dijabetesa.

“Posebna briga posvećuje se mladim osobama oboljelim od dijabetesa tipa 1, djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1 te osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2”, istaknuto je iz Društva.

Godišnje se provode četiri velika projekta, kao što su Obiteljsko savjetovalište za dijabetes, Obiteljski kamp, bilten ZADI te web stranica Udruge, te desetak manjih.

Udruga izdaje bilten ZADI - Zagrebački dijabetičar, koji informira o radu Društva i daje korisne savjete za kvalitetniji život, izlazi četiri puta godišnje, a šalje se besplatno na adresu članova. Također, održava web stranicu www.zadi.hr, gdje se mogu saznati novosti o radu Društva i liječenju šećerne bolesti, kao i društvenu stranicu www.facebook.com/ZagrebackoDijabetickoDrustvo, pomaže članove slabijeg imovinskog statusa, odlazak djece u Ljetni kamp za djecu sa šećernom bolešću te ima svakodnevno otvorena vrata za svoje članove.

“Godišnja članarina je 80 kuna, a članom mogu postati sve osobe oboljele od dijabetesa, njihove obitelji kao podupirajući članovi te sve zainteresirane osobe koje zanima i žele svojim članstvom doprinijeti u boljitku života osoba s dijabetesom”, informacija je dobivena iz Društva.

Športske aktivnosti kao što su plivanje, ples, gimnastika, skijanje, badminton, rolanje, planinarenje, te zajednički izleti, samo su jedan način poticanja na tjelesnu aktivnost. Tijekom godine, najčešće povodom Svjetskog dana šećerne bolesti - 14. studenog, organiziraju se kontrole šećera u krvi, ali i različite akcije kojima se nastoje prikupiti sredstva za rad Društva.

Prostorije Zagrebačkog dijabetičkog društva otvorene su utorkom, srijedom i petkom od 10 do 13 sati, a ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 18 sati. Nalaze se u Zagrebu, na adresi Ilica 48 – dvorišna zgrada, prvi kat. Na katu iznad nalaze se prostorije Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji osim na toj adresi djeluje i u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac u Zagrebu, na adresi Dugi dol 4a, soba 406/II kat.

Prema Nacionalnom registru osoba sa šećernom bolešću iz 2014. godine, procjenjuje se da je u Republici Hrvatskoj broj oboljelih veći od 417.000, od čega tek 254.296 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da žive s dijabetesom sve do pojave prvih komplikacija. Nadalje, statistike govore da u Republici Hrvatskoj svega 7.4 posto osoba oboljelih od šećerne bolesti postiže željene ishode, odnosno život bez komplikacija. S druge strane, čak 86 posto troškova liječenja dijabetesa odlazi na liječenje komplikacija.

U sedmom izdanju Dijabetičkog atlasa, objavljenog 12. studenog 2015., izdanog od strane Međunarodne dijabetičke federacije, piše da u svijetu živi oko 415 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2040. godine očekuje se porast na 642 milijuna. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti, odnosno nisu niti svjesni svog oboljenja. Gotovo pet milijuna osoba godišnje umire zbog šećerne bolesti, a svaka druga osoba je mlađa od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi liječenja šećerne bolesti u 2015. godini iznosili su više od 673 milijarde američkih dolara.

“Zbog svega navedenog od iznimne je važnosti kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu - njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju, pristupu skrbi i liječenju, kako u široj javnosti tako i među svim dionicima u društvu koji mogu utjecati na pozitivne promjene gore navedenih pokazatelja”, poručuju iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Klaudija Klanjčić