Višnja Ljubičić: Saborske zamjerke na izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica nije stala na stranu 'za' ili 'protiv' referenduma o ustavnoj definiciji braka, već je zauzela pravno stajalište koje je Ustavni sud uvažio

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odbacila je u četvrtak, u saborskoj raspravi o svom izvješću za prošlu godinu, zamjerke koje su joj uputili zastupnici paralamentrane većine.

 Ljubičić odbija primjedbe da je demografskoj politici posvetila premalo prostora, samo stranicu izvješća. Onaj tko je imao prilike iščitati 300-tinjak stranica izvješća vidjet će da je pravobrabniteljica napravila najviše na zaštiti majki i trudnica, posebno 2012. kad je ukinula institucionalnu diskriminaciju HZZO-a, rekla je Ljubičić. 

 Ladislavu Ilčiću (Hrast) poručuje da je otvorena za razne inicijative, pa i za inicijativu obiteljskog obogaćivanja, zaručničkih tečajeva itd. Do sada smo pokazali otvorenost prema 341 organizaciji civilnog društva, razgovarala sam sa svim vjerskim zajednicama, otvoreni smo i prema takvim inicijativama, no ne možemo doći gdje nas se ne zove, odgovorila je zastupniku. 

 Pravobraniteljica, poručuje, nije stala na stranu 'za' ili 'protiv' referenduma o ustavnoj definiciji braka, već je zauzela pravno stajalište koje je Ustavni sud uvažio, nije, dakle, izašla izvan pravnog okvira, niti svog legitimiteta.

 Odbacila je prozivke i iz HDZ-a da nije reagirala na očitu diskriminaciju na temelju spola u izbornim kampanjama, konkretno kampanji sadašnje predsjednice Republike. 

 Pravobraniteljica uvijek reagira prije izbora, poziva na retoriku primjerenu uljuđenim demokracijama, u vrijeme raspisivanja izbora ne smije reagirati, tumači Ljubičić i ističe da je 'post festum' ukazala na propuste učinjene u predsjedničkoj kampanji.

 Pravobraniteljica je istupala i prema visokim dužnosnicima, od potpredsjednika Vlade, preko premijera do gradonačelnika, ističe Ljubičić i dodaje da nikad nije bilo pritisaka i da želi da se neovisnost pravobraniteljice zadrži. 

Zastupnici vladajuće većine u dvodnevnoj su raspravi o pravobraniteljičinu izvješću više puta ponovili kako je pitanju demografije trebala posvetiti više od jedne stranice. Tim više, kaže Ilčić, jer na 12 stranica govori o homoseksualnosti, diskriminaciji spolnih manjina. 

 Hrastov zastupnik joj zamjera i promicanje rodne ideologije, a u četvrtak mu je povod bio istup Arsena Bauka (SDP), koji se pohvalio kako je kao ministar uprave potpisao prvo rješenje o priznavanju promjene spola bez operativnog zahvata, te time poručio da "država nema pravo nikome gledati u gaće". 

 "Nitko, pa ni država ne treba gledati u gaće da bi se vidjelo tko je kojeg spola, temeljna razlika između muškarca i žene je u genetskoj strukturi", uzvraća mu Ilčić. 

 Bauk pak Ilčiću, na propitivanje demokršćanstva bivše HDZ-ove premijerke, poručuje da je postao "mainstream HDZ-a", odnosno da je HDZ uspio pretvoriti u HrastDZ što je, kaže, dobro za njega, ne i za njih. 

 U razmjeni replika s Ilčićem, Bauk je ustvrdio kako bi bilo dobro da se određeni mediji barem opomenu zbog govora koji diskriminira jedan od spolova, najčešće žene, te da se "vrijedni medijski djelatnici u Saboru suzdrže od svakodnevnog slikanja modnih kombinacija zastupnica", jer ih se time omalovažava. Trebalo bi, kaže, prestati i gledati u kojoj je kombinaciji predsjednica države primila nekog dužnosnika jer se i nju tako omalovažava. 

 Kad već spominjete da treba kazniti neke medije, nadam se da ćete se suglasiti da je trebalo kazniti Index kad vrijeđa vjerničku većinu. Indexu zbog toga treba izreći barem drugarsku kritiku, jer to je po meni bilo malo neprimjereno, zaključio je Bauk.

Hina

 

Povezane vijesti